Flahaut haalt uit in Kamer: ‘Nom de Dieu’
Omdat het parlement maandag de begrotingsbespreking al had afgerond, konden sommige kamerleden dinsdag niet meer aan het woord komen. En dat zorgde voor wrevel. Kamervoorzitter André Flahaut schoot echter uit zijn sloffen toen geïnsinueerd werd dat de PS-receptie van dinsdagavond aan de basis van die versnelde bespreking lag.
De plenaire Kamer vatte maandagmiddag de bespreking van het budget voor volgend jaar aan. Op de lijst met sprekers waren vijftig kamerleden ingeschreven. Het leek er op dat de bespreking dinsdag zou worden voortgezet, maar dat was buiten Flahaut gerekend. Hij liet de discussies vlotjes voortgaan en even voor middernacht was het wetsontwerp volledig gepasseerd.
PS-receptie
Vanop het spreekgestoelte kaartte Denis Ducarme (MR) aan dat verschillende kamerleden, onder wie hijzelf, dinsdag nog wilden tussenkomen en dat ze van de diensten van de Kamer de verzekering hadden gekregen dat dit zou kunnen. Hij insinueerde daarbij dat de sneltreinvaart van Flahaut misschien iets te maken had met een receptie van de PS dinsdagavond.
Dat was niet naar de zin van de Kamervoorzitter. 'U had maar aanwezig moeten zijn, nom de Dieu', beet hij Ducarme toe. Hij merkte daarbij op dat alle ministers maandag aanwezig waren en dat verscheidene kamerleden de hele rit hadden uitgezeten. De kameragenda preciseerde overigens dat de avondzitting maandag zou worden verlengd.
'Uw diensten, dat bent u', repliceerde Ducarme.
Schorsing
De toon verhoogde nadien na een opmerking van CDH-fractieleidster Catherine Fonck in verband met de hoogdringendheid die was geweigerd over een tekst van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Flahaut besliste de zitting te schorsen om kortstondig de conferentie van de voorzitters bijeen te roepen.
Nadien werd de agenda - in alle sereniteit - verder afgewerkt. Daardoor komt de Kamer woensdag om 10.15 uur opnieuw samen om te stemmen over de begroting 2014 en een tiental wetteksten dat dinsdag de revue passeerde. Nadien vat ze de bespreking aan van de teksten die de laatste delen van de zesde staatshervorming uitvoeren.