Foto: http://headworx.slupik.com/

Arteveldehogeschool verbiedt horloge tijdens examen

Studenten aan de Gentse Arteveldehogeschool mogen voortaan geen horloge meer dragen tijdens examens. Dat bevestigt de dienst communicatie van de school. De school ziet het als een preventieve actie tegen spieken.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het examencomité van de Gentse hogeschool werd besloten om een verbod op het dragen van horloges toe te voegen aan de examenregelgeving. Volgens diensthoofd communicatie Kristine De Smet werd het comité door een docent gewezen op het opkomende gevaar van de zogenaamde ‘smart watch’, waarbij verwacht wordt dat studenten ze vlug zullen gaan gebruiken.

Met zulke horloges is het mogelijk om tijdens een examen op het internet te gaan om informatie op te zoeken, om die nadien opnieuw snel te verwijderen. Die fraude is niet bewijsbaar, dus kiest de school voor een preventieve maatregel. Zoals ook van computers en smartphones verwacht wordt, zullen studenten hun horloge voor het examen moeten achterlaten in hun locker of boekentas.

Het is evenwel niet zo dat er nu al een invasie is van de slimme horloges, maar volgens Kristine De Smet wordt er zwaar reclame voor gemaakt. ‘En we beschouwen studenten als early adopters (mensen die snel nieuwe technologie gaan gebruiken, red.)’, dus speelt de school snel op zeker

Álle horloges

Het gaat bovendien wel degelijk om alle horloges, zo ook die met wijzerplaat. ‘Dat is in het belang van de student’, zegt De Smet. ‘Die wil zo snel mogelijk aan zijn examen beginnen’, en de school wil dus bij aanvang vertragingen vermijden. Daarom wordt niet geopteerd om per student de polsen te controleren, maar lanceert de hogeschool een algemeen verbod.

De maatregel wordt meteen van kracht. Sommige richtingen werken immers volgens een modulair systeem en hebben binnenkort al examens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden