Foto: AFP

Congolees leger wil andere rebellengroeperingen 'onmiddellijk aanpakken'

Kinshasa heeft dinsdag aangekondigd een ‘totale overwinning’ te hebben behaald op de M23-rebellen. 'Hun laatste strijders zijn naar het naburige Rwanda gevlucht.' Het Congolese leger wil nu ook direct werk maken van het bekampen van andere rebellengroeperingen.

‘De laatste overblijvenden van de M23 hebben hun verschansingen in Chanzu en Runyonyi onder druk verlaten en de regeringssoldaten zijn er binnengetrokken. Het is een algehele overwinning van de Democratische Republiek Congo’, zei regeringswoordvoerder Lambert Mende. Hij voegde eraan toe dat de laatste rebellen ’voor het grootste deel’ naar Rwanda zijn gevlucht.

‘Het werk is af”, bevestigde luitenant-kolonel Olivier Amuli, woordvoerder van het regeringsleger in de provincie Noord Kivu, waar de laatste gevechten hebben plaatsgevonden. M23 zelf liet weten de gewapende strijd te hebben gestaakt en zijn doelstellingen via ’puur politieke middelen’ te zullen nastreven.

De M23-rebellie startte in april 2012, uit een muiterij van vroegere - vooral tutsi- rebellen die drie jaar tevoren in het regeringsleger waren geïntegreerd. Op het toppunt van hun macht hadden zij enkele dagen de controle over de stad Goma.

De VN hebben Rwanda en Oeganda ervan beschuldigd de rebellie te hebben gesteund, maar die landen lijken de beweging uiteindelijk te hebben losgelaten. De oorlogvoerende partijen onderhandelen sinds december in Oeganda.

'Onmiddellijk Rwandese FDLR-rebellen aanpakken'

Na de overwinning op de M23-rebellen gaat het Congolese leger ‘onmiddellijk’ ook een offensief starten tegen de Rwandese Hutu-rebellen van de FDLR die zich ophouden in het oosten van Congo. Dat heeft de woordvoerder van de Congolese regering dinsdag aangekondigd. 'De overwinning op M23 heeft niet als gevolg dat er een punt wordt gezet achter de pogingen om ons land te normaliseren.’

Na de FDLR wil Kinshasa ook de Oegandese rebellenbewegingen ADF-NALU en LRA en de Burundese rebellenbeweging FNL aanpakken. Al deze Congolese gewapende groeperingen zwaaien al jaren de scepter over delen van het Congolese grondgebied, waar de centrale overheid er niet in slaagt haar autoriteit op te leggen.

Op 30 oktober riep de Congolese president Joseph Kabila alle gewapende groeperingen op hun wapens vrijwillig neer te leggen.

 

 

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen