Foto: BELGA

Minister Laruelle: ‘Ik stap uit de politiek’

Minister van Middenstand, Sabine Laruelle (MR), stapt na deze legislatuur uit de politiek. Dat heeft Laruelle bevestigd in een persbericht. ‘Ik wil mijn leven veranderen.’ Laruelle kwam onlangs nog in aanvaring met MR-voorzitter Michel over de Tecteo-deal.

Sabine Laruelle heeft vanochtend aan haar partijvoorzitter Charles Michel meegedeeld dat ze stopt als politica. De minister stelt dat haar keuze weloverwogen is en dat ze er niet op zal terugkeren. ‘Ik zal niet aan de legislatuur te veel beginnen. Ik ben 48. Ik wil mijn leven veranderen’, zegt Laruelle in L'Avenir. 'Ik ben trots op mijn werk, maar ik wil vertrekken voor ik bitter word.'

De minister, die geldt als een stemmenkanon in de provincie Namen, kondigt naar eigen zeggen nu al haar beslissing aan 'om de kiezers niet te bedriegen'. Laruelle blijft de volgende zes maanden wel gewoon op post als minister, op uitdrukkelijke vraag van Michel. Ze heeft naar eigen zeggen nog niets op het oog voor de toekomst.

Michel looft de 'uitzonderlijke kwaliteiten' waarvan Laruelle als minister blijk gegeven heeft. 'Door haar werkkracht en overtuiging heeft ze van de zelfstandige en kmo een politieke prioriteit gemaakt.'

Tecteo

Nochtans kwam het in september nog tot een conflict tussen Michel en Laruelle. De kabinetschef van Laruelle, Alain Jeunehomme, moest op aandringen van Michel zijn biezen pakken. Reden van het ontslag was zijn rol in de overname van de krant L'Avenir door de Luikse intercommunale Tecteo. Jeunehomme keurde als MR-bestuurder bij Tecteo de overname mee goed, tegen de vraag van de Franstalige liberalen in.

Laruelle verklaarde enkele dagen later op de radio dat er geen vuiltje aan de lucht was en haar kabinetschef gewoon op post bleef. 's Middags stond Jeunehomme op straat.

Populair

De MR verliest met Laruelle een belangrijke pion. Bij de verkiezingen van 2010 was Laruelle de populairste vrouwelijke politica in Wallonië, met 32.389 voorkeursstemmen. Joëlle Milquet (CDH) en Laurette Onkelinx (PS) haalden meer stemmen, maar zij kwamen op in Brussel-Halle-Vilvoorde.

Tien jaar op hoogste niveau

Laruelle is al meer dan tien jaar federaal minister. Ze kwam op 12 juli 2003 in de federale regering terecht als minister van Middenstand en Landbouw in de regering-Verhofstadt II. In Verhofstadt III kreeg ze de post van Landbouw- en Economieminister. In 2008 bleef ze zitten in de regering-Leterme, toen als minister van Kmo’s en Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid. Die portefeuille behield ze ook in de regeringen Van Rompuy en Leterme II. In de huidige regering-Di Rupo is ze minister van Middenstand.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden