Foto: belga

Canvas zendt begrafenis Martens live uit

De staatsbegrafenis van oud-premier Wilfried Martens, die op 9 oktober is overleden, is zaterdagochtend rechtstreeks te volgen op Canvas. Dat laat de VRT woensdag weten.

De uitvaart vindt plaats in de Gentse Sint-Baafskathedraal en begint om 11.00 uur. De uitzending op Canvas gaat al om 10.30 uur van start met de aankomst van prominenten uit binnen- en buitenland. Wilfried Martens was naast eerste minister ook ruim twintig jaar voorzitter van de Europese christendemocraten. Verwacht wordt dat heel wat Europese toppolitici de begrafenis zullen bijwonen.

Terzake-presentatrice Kathleen Cools en Wetstraat-journalist Johny Vansevenant geven commentaar bij de plechtigheid. De ceremonie zal ook rechtstreeks te zien zijn op deredactie.be.

Parlement houdt minuut stilte

Het Vlaams Parlement heeft woensdag hulde gebracht aan Martens. Het parlement hield een minuut stilte.

In zijn rouwhulde verwees parlementsvoorzitter Jan Peumans naar de politieke rol van Martens in Vlaanderen, België en Europa. ‘Dankzij zijn tomeloze inzet en zijn talent om uiteenlopende meningen te verzoenen, slaagde hij erin zijn Vlaamse en later federalistische ideaal te verwezenlijken.’

Peumans drukte ook namens het parlement zijn medeleven uit met de echtgenote en de naasten van Martens.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard