INTERNATIONALE REACTIES. Merkel 'treurt' om Wilfried Martens

Niet alleen in België maakt het overlijden van Wilfried Martens heel wat reacties los: uit heel Europa komen betuigingen van medeleven.

De Duitse bondskanselier en voorzitster van de CDU Angela Merkel betuigt haar medeleven met de familie van Wilfried Martens. In een verklaring die donderdag werd verspreid laat ze weten dat “de Duitse CDU treurt om Wilfried Martens, die jarenlang voorzitter was van de Europese Volkspartij EVP”. Ze noemt Martens “een patriottische Belg en een overtuigde Europeaan”.

De CDU is één van de belangrijkste steunpilaren van de EVP, de grootste politieke familie in Europa waarvan Martens sinds 1990 voorzitter was. Dinsdag gaf de 77-jarige oud-premier het voorzitterschap door aan Joseph Daul, de fractieleider van de EVP in het Europees Parlement.

Europees Commissievoorzitter en vooraanstaand EVP’er José Manuel Barroso heeft ‘met grote droefheid’ het overlijden van Wilfried Martens vernomen. ‘Zijn daden volgden in de voetsporen van de grondleggers van de Europese Unie, zoals Robert Schuman, Konrad Adenauer en Alcide de Gasperi’, aldus Barroso. ‘Europa heeft een man met een grote overtuiging en sterke waarden verloren, die in onze herinnering zal voortleven als iemand die mensen naderbij bracht om consensus te smeden, zowel op het thuisfront als in Europa.’ Volgens Barroso is Martens altijd trouw gebleven aan zijn streven naar een sterker en dieper Europa.

De Portugees staat ook stil bij de cruciale rol die Martens als voorzitter van de Europese Volkspartij speelde. Onder zijn decennialange hoede werd deze partij van Europese christendemocraten en conservatieven de belangrijkste formatie in de Europese politiek. ‘Zijn persoonlijke inzet om partijen uit de nieuwe democratieën in Centraal- en Oost-Europa te integreren, was van het allerhoogste belang.’

In naam van het Europees Parlement heeft Voorzitter Martin Schulz eer betoond Martens. ‘Een groot staatsman van België en Europa en een uitmuntend leider in het Europees Parlement’, prijst hij hem. Volgens de Duitse sociaaldemocraat speelde Martens ‘een kolossale rol’ in de hereniging van het Europese continent.

De Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers zal zich Wilfried Martens herinneren als een ‘zeer groot Europeaan’. Lubbers had tijdens zijn regeerperiode vaak te maken met Martens, die later de Europese politiek in ging. ‘Ik ken hem als een hardwerkende Vlaming’, aldus Lubbers over Martens. ‘Verder was hij altijd zeer inhoudelijk, maar niet altijd de gemakkelijkste.’

Voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse christendemocratische partij CDA omschrijft Martens als ‘een uniek en gepassioneerd politicus, die zijn leven in dienst heeft gesteld van zijn land en de Europese samenwerking’. Volgens partijleider Sybrand Buma heeft Martens zich als voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), waarvan ook het CDA deel uitmaakt, “onvermoeibaar ingezet voor de Europese samenwerking”. “Hij was in staat de grote diversiteit in de EVP bijeen te brengen”.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard