Foto: Photo News

Flahaut: ‘Vertrekpremie snel beperken’

De afschaffing van de vertrekpremie voor kamerleden die vrijwillig opstappen kan nog dit jaar een feit zijn. Dat zegt kamervoorzitter André Flahaut, die woensdag de Conferentie van Voorzitters zal voorstellen om het reglement aan te passen. Flahaut reageert daarmee op de heisa die ontstond over de vertrekpremie van kamerlid Stefaan De Clerck (CD&V), die naar Belgacom trekt.

Stefaan De Clerck kreeg dit weekend heel wat kritiek toen hij aankondigde dat hij zijn vertrekpremie van 270.000 euro zou houden. Dat terwijl hij vrijwillig vertrekt naar de raad van bestuur van Belgacom. Dit weekend zei De Clerck nog dat hij het geld aan initiatieven in Kortrijk zou schenken, maar gisteren bond hij dan toch in.

De Clerck zal zich neerleggen bij een lagere of geen vertrekpremie als het federale parlement snel een akkoord bereikt over een beperking van de premies voor volksvertegenwoordigers. Daar ziet het nu wel naar uit. Flahaut wil de vertrekpremie bij vrijwillig ontslag aanpakken, ‘mijn voorstel’ noemde hij dat op VRT nieuws. Maar, zo waarschuwt hij, de wijzinging in het reglement moet wel nog via de Kamer passeren.

Flahaut legt morgen de Conferentie van Voorzitters een nota voor met een stand van zaken. De afschaffing van de vertrekpremie voor parlementsleden die vrijwillig vertrekken is reeds besproken in de conferentie van de 9 parlementsvoorzitters. Het principe is dat wie vrijwillig vertrekt, niet langer aanspraak kan maken op een premie tenzij in gevallen van overmacht (zoals ziekte), die door het Bureau van het betrokken parlement beoordeeld moeten worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden