Foto: bouncelife.ca

Zwangere vrouwen in spotlight nieuwe griepcampagne

Bij de vaccinatiecampagne voor het komende griepseizoen gaat speciale aandacht naar zwangere vrouwen. ‘Een vaccin beschermt de moeder, maar ook de baby’, zegt Elke Sleurs van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG). Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst zullen er genoeg vaccins zijn. Hij roept ook op zeker niet te vroeg te laten vaccineren.

Uit cijfers uit de periode 2007-2009 blijkt dat slechts 0,8 à 2 procent van de zwangere vrouwen toen een griepvaccin kreeg. Dat bleek woensdag bij de voorstelling van de nieuwe griepcampagne. In de nieuwe Vlaamse gezondheidsdoelstelling van april 2012 staat dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen tegen seizoensgriep gevaccineerd moet zijn. ‘Vast staat dat we nog werk hebben’, stelt Van Ranst vast.

Zeven keer meer kans op ziekenhuisopname

‘Een vrouw die vanaf half oktober 12 of meer weken zwanger is, kan zich laten vaccineren’, zegt Sleurs. ‘Met het griepvaccin heeft de moeder minder kans ziek te worden.’ Een zwangere vrouw heeft immers zeven keer meer kans om door de griep in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden dan andere vrouwen. Een zware griepaanval kan bovendien de gezondheid van de baby ernstig schaden. ‘Als een gevaccineerde zwangere vrouw toch ziek wordt, is de griep trouwens minder ernstig. Het beschermt de baby, tot zes maanden na de geboorte.’

Sleurs raadt zwangere vrouwen aan naar hun huisarts te gaan, waar ze voor hun vaccin terecht kunnen. Het vaccin kost tussen de 11 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan risicogroepen, zoals zwangere vrouwen.

Voldoende vaccins

Van Ranst beklemtoont dan weer dat het er niet naar uitziet dat er te weinig vaccins zullen zijn. ‘Het is een spel van vraag en aanbod. De farmaceutische bedrijven en apothekers hebben natuurlijk graag dat gemeld wordt dat er tekorten zullen zijn.’ De griepcommissaris vraagt ook niet te vroeg te vaccineren. ‘Het is beter de meest fragiele oude mensen wat later te vaccineren, vanaf de tweede helft van november.’

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard