Foto: AP

FOD Volksgezondheid: ‘Negatief reisadvies voor Mekka is niet nodig’

Het is niet nodig om reizen naar Mekka af te raden, zo laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid woensdag weten. Belgische moslims die in oktober de pelgrimstocht naar de stad willen ondernemen, wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) had woensdag in De Morgen verklaard dat pelgrimstochten naar Mekka moeten worden afgeraden, wegens het risico op wereldwijde verspreiding van het dodelijke en besmettelijke MERS-coronavirus. Dat virus maakte tot dusver al zeker 40 dodelijke slachtoffers op 77 patiënten.

‘De ernst van de situatie vereist momenteel geen negatief reisadvies”, zo reageert echter Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. De federale overheidsdienst volgt daarmee het advies van internationale instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die raden de reizen evenmin af, maar raden wel aan om voorzichtig te zijn.

Ook de FOD benadrukt dat waakzaamheid geboden is. “We gaan de Belgische moslims die begin oktober op hadj willen vertrekken rechtstreeks informeren. Het gaat jaarlijks om 1.000 tot 1.200 Belgische moslims, die we via de reisbureaus en de moskeeën bereiken”, aldus Eyckmans.

Zo zullen de pelgrims onder meer informatie krijgen over de risico’s en zal hen worden meegedeeld wat ze moeten doen om het besmettingsgevaar zo veel mogelijk te beperken.

“Aan mensen die chronisch ziek zijn of een zwakke gezondheid hebben, zullen we ook vragen om eens na te denken over de mogelijkheid om hun reis met een jaar uit te stellen”, klinkt het nog.

Tot slot zal aan de pelgrims worden aangeraden om ook na hun terugkeer uit de Saudi-Arabische stad waakzaam te blijven. “Als ze de eerste twee weken na hun thuiskomst grieperige symptomen vertonen, raden we hen aan om naar de huisarts te stappen.”

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard