Foto: BELGA

‘Vroegere start koopjesperiode onmogelijk’

De Brusselse zelfstandigenorganisatie IZEO wil dat minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) uitzonderlijk de koopjesperiode al op zaterdag 29 juni laat starten, in plaats van op maandag 1 juli. ‘Onmogelijk’, luidt het op het kabinet van Laruelle.

IZEO wijst in een persbericht op de ‘bijzonder slechte weersomstandigheden tijdens de tweede helft van de winter en de lente’, en de moeilijke economische omstandigheden. Handelaars in textiel en schoenen zagen hun verkoopcijfers volgens de organisatie instorten, en ‘tot overmaat van ramp’ komt de kalender bij het begin van de zomerkoopjes ongelukkig uit.

Het is namelijk zo dat de wet bepaalt dat de koopjes beginnen op 1 juli. Als 1 juli op een zondag valt, mogen de koopjes een dag vroeger starten. Dit jaar is 1 juli echter een maandag, en dus verliezen de handelaars volgens IZEO een volledig koopjesweekend. Wegens de ‘abnormale omstandigheden’ vraagt IZEO dat de koopjesperiode uitzonderlijk op zaterdag 29 juni al mag beginnen.

‘Dat is onmogelijk’, reageert de woordvoerster van Laruelle. Niet alleen is in het verleden al gebleken dat de zelfstandigenorganisaties niet op één lijn zitten rond de start van de koopjesperiode, het is ook onmogelijk om binnen de twee dagen op een wettige manier te voorzien in een uitzondering. Er moeten immers een aantal adviezen gevraagd worden, en dat zou volgens de woordvoerster al minstens drie maanden in beslag nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden