
Febelfin sceptisch over kredietregeling voor kmo’s
De federatie van de Belgische financiële sector (Febelfin) heeft gemengde gevoelens bij de maatregelen die de ministerraad vrijdag heeft goedgekeurd over de toegang van kmo’s tot kredieten.
‘We gaan volledig akkoord met de noodzaak om ondernemingen beter te financieren, maar we delen de analyse van de regering niet volledig. Bepaalde maatregelen overtuigen ons niet helemaal of weken scepsis los’, reageerde gedelegeerd-bestuurder Michel Vermaerke vrijdag.
Vooral de beslissing rond de wederbeleggingsvergoeding voor ondernemers die hun krediet vervroegd terugbetalen, doet vragen rijzen. ‘De banken zullen dat risico in hun kosten moeten integreren. Dat zal weerspiegeld worden in de tarifiëring van de kredieten’, vreest Vermaerke.
Hij hoopt ook dat de verplichting voor banken om de meest gepaste kredietformule aan te bieden, niet tot geschillen zal leiden. Vermaerke vreest ook voor administratieve lasten en tragere beslissingen als gevolg van die ingreep. De Febelfin-topman herinnert er ook aan dat de Belgische banken reeds tools hebben ontwikkeld die ondernemers moeten helpen de juiste keuze te maken.
‘Belgische banken doen hun job’
Wat het probleem ten gronde betreft, namelijk de moeilijke toegang van kmo’s tot kredietverstrekking, meent Febelfin dat de situatie gelinkt is aan de toestand van de financiële prestaties van de ondernemingen. Die ondergaat rechtstreeks de impact van de verslechterde conjunctuur. ‘Krediet geven, is zich ervan verzekeren dat er een capaciteit is om terug te betalen’, onderstreept Vermaerke.
Volgens Febelfin kunnen de Belgische banken er niet van worden beschuldigd hun kredietverstrekking droog te leggen. Ze hebben kredieten ter waarde van 120 miljard euro verstrekt aan tarieven lager dan 3 procent, en dat terwijl hun rentabiliteitsmarge sterk achteruit is gegaan in België.
‘Nergens anders in Europa zie je een gelijkaardige inspanning. De analyse toont aan dat de Belgische banken hun job doen’, besluit Vermaerke.