Foto: Photo News

Regering wil kmo’s aan geld helpen

Banken moeten ondernemers voortaan adviseren over het krediet dat best bij hen past. Indien dat niet gebeurt, kan de ondernemer gratis overstappen van kredietformule. De federale regering hoopt de kmo’s zo meer financiële ademruimte te geven.

Minister van Middenstand Sabine Laruelle (CDH) liet na afloop van de ministerraad weten dat één kmo op drie problemen heeft om aan krediet te geraken. Vorig jaar ging het nog ‘maar’ om één op vijf ondernemingen.

‘De bank heeft alle rechten en de ondernemer heeft alle plichten. Dat kan zo niet verder’, verklaarde Laruelle aan VRT. Samen met minister van Financiën Koen Geens bedacht zij een reeks maatregelen om de kredietverstrekking te vergemakkelijken. Die gelden voor contracten afgesloten na de datum van de inwerkingtreding.

Zo moeten banken vanaf nu de kmo’s informeren over het krediet dat best bij hen past. Als de ondernemer erom vraagt, moet de bank een ontwerpovereenkomst geven en hem uitleg geven over het contract. Als een rechter achteraf vaststelt dat een bank onvoldoende advies heeft gegeven, kan die verplicht worden om de klant gratis te laten overstappen naar een gepaste kredietformule.

Ten slotte heeft de regering maatregelen genomen om de wederbeleggingsvergoeding, die een kredietnemer betaalt als het krediet vervroegd wordt terugbetaald, in te perken. Onder 1 miljoen zal in de toekomst een maximum van zes maanden interest gevraagd mogen worden. Voor grotere bedragen vraagt de regering aan de werkgeversorganisaties van ondernemers en kredietinstellingen om een schema uit te werken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden