Farmabaas fluit Alexion terug in zaak-Viktor

Leo Neels, algemeen directeur van de farmakoepel pharma.be, tilt er zwaar aan dat het farmaceutische bedrijf Alexion de ouders van Viktor via tussenpersonen benaderde. ‘Dit is onaanvaardbaar’, zegt hij.

Afgelopen weekend bleek dat Alexion, dat lid is van pharma.be, de hand had in de media-aandacht voor de zevenjarige Viktor. Zijn ouders werden benaderd via een lobbyiste en het pr-bureau van Alexion. Volgens het pr-bedrijf stond het farmabedrijf daarachter. De ouders waren echter niet op de hoogte.

‘Als Alexion inderdaad een poging heeft gedaan om die ouders te manipuleren, na hun aanvankelijke weigering om met de overheid te onderhandelen, dan is dat in strijd met onze ethiek en waarden’, stelt Neels.

Hij voegt eraan toe dat er duidelijke regels bestaan over hoe farmabedrijven en hun vertegenwoordigers met patiënten horen om te gaan. ‘Alle contacten moeten transparant verlopen. Het pr-bureau had dus expliciet moeten zeggen door wie het betaald wordt.’

Pharma.be zal Alexion om uitleg vragen. ‘We hebben nog nooit een lid geschorst, maar ik sluit zo’n sanctie niet uit’, klinkt het nog.

Eerst wordt voorrang gegeven aan de onderhandelingen tussen minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en Alexion over een oplossing voor de terugbetaling van het medicijn Soliris. Viktor heeft dat nodig tegen zijn zeldzame nierziekte aHUS, maar de behandeling kost maandelijks 18.000 euro en wordt niet terugbetaald.

Uit de krant:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden