Foto: Geertje De Waegeneer

Telenet: ‘Groeiritme mobiele klanten zal niet blijven duren’

Telecombedrijf Telenet heeft in het eerste kwartaal opnieuw geprofiteerd van de sterke aangroei van mobieletelefonieklanten, zo bleek donderdag bij de voorstelling van de resultaten, voor het eerst onder de nieuwe topman John Porter. Het bedrijf waarschuwt wel dat de concurrentie intussen in het tegenoffensief is gegaan, waardoor de groei de volgende maanden zal afzwakken. ‘We blijven echter op schema’, verzekerde financieel directeur Renaat Berckmoes.

In het eerste kwartaal tekenden nog eens meer dan 103.000 klanten in op het ‘King’ of ‘Kong’ tariefplan van Telenet. Tegenover maart vorig jaar verdubbelde het aantal gsm-abonnees hierdoor tot 625.000.

Deze klanten brengen ook meer op: de terminatietarieven zijn dan wel verlaagd door de regulator, klanten geven gemiddeld meer uit aan hun gsm-factuur. De inkomsten uit deze activiteit bedroegen in het eerste kwartaal 54,6 miljoen euro, 180 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tweede en derde kwartaal traditioneel zwakker

Telenet waarschuwde donderdag wel dat het groeiritme zal vertragen, door de toenemende concurrentie. Berckmoes wees er ook op dat het tweede en derde kwartaal traditioneel zwakker zijn voor mobiele telefonie, ‘maar we zitten nog op schema.’

De forse aangroei van gsm-klanten heeft ook een keerzijde voor Telenet. De King- en Kongabonnees kunnen profiteren van gesubsidieerde toestellen en die drukken de winstmarge van de groep.

Financieel boekte Telenet in het eerste kwartaal een omzet van 405 miljoen euro, 11 procent meer dan vorig jaar, vooral te danken aan meer telefonie-inkomsten. De nettowinst (38,5 miljoen euro) werd positief beïnvloed door een winst op derivaten. Zonder die uitzonderlijke inkomsten bedroeg de winst slechts 19,7 miljoen, 10 miljoen minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard