Export levende paarden naar China wordt mogelijk

België en China hebben dinsdag een protocol ondertekend met alle sanitaire voorwaarden die de export van levende paarden naar de Volksrepubliek mogelijk maken. Dat melden federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) en haar Vlaamse collega Kris Peeters (CD&V). Beiden onderstrepen dat het protocol een belangrijke stap betekent in de uitbreiding van hun uitvoerpotentieel.

De ondertekening gebeurde door de Belgische ambassadeur en de bevoegde Chinese viceminister. Het is niet het eerste exportprotocol dat ons land met China sluit. Eerder waren er protocollen rond varkensvlees in april 2009, peren in oktober 2010 en rundersperma in mei 2012. Op die manier “geven wij Belgische producten van hoogstaande kwaliteit een bevoorrechte positie in de internationale handel”, aldus Laruelle. Ze hoopt dat er snel uitsluitsel komt voor andere overeenkomsten over bijvoorbeeld hommels en varkensgelatine.

Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, benadrukt dat er al regelmatig Chinese ruiters in Vlaanderen paarden komen prospecteren en les volgen, terwijl Vlaamse ruiters en paarden reeds de weg naar China en Hongkong vonden. “Dat China een groeimarkt is, ook wat betreft paarden, is een understatement en onze handelaars weten dat al langer”, aldus Peeters.

Peeters merkt ook op dat de Vlaamse paardensector aan de absolute wereldtop staat. “BWP staat op de tussenstand van de World Breeding For Sport Horses (WBFSH) op nummer één van de springpaardenstamboeken en de BWP'er Carembar de Muze staat op nummer één van de WBFSH-ranking voor springpaarden.” Op zijn initiatief wordt gewerkt aan een samenwerking tussen twee Vlaamse sportpaardenstamboeken om de promotie van de Vlaamse sportpaarden te verbeteren en de toppositie te consolideren.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden