Foto: Ivan Put

Commissie met Vandenbroucke moet pensioensysteem redden

Een commissie van twaalf experten zal concrete voorstellen formuleren om het Belgische pensioensysteem werkbaar te houden. Dat hebben minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) en minister van KMO's en Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR) hen opgedragen. Die voorstellen moeten al een impact hebben tussen 2020 en 2040.

Vandaag telt België per gepensioneerde nog zo'n 2,5 actieve werknemers, legde minister Laruelle uit. Dat zullen er in 2040 nog maar 1,5 zijn. Daardoor komt de financiering van ons pensioensysteem in gevaar.

‘De analyses kennen we', stelde haar collega De Croo. Daarom vragen de ministers van de ‘Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040' geen zoveelste doorlichting. De experten moeten wel een reeks zeer concrete scenario's uitstippelen. Die voorstellen zouden op tafel moeten liggen tegen het voorjaar van 2014, zodat de volgende regering er meteen mee aan de slag kan.

De ‘Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040' zal onder ander bevolkt worden door voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke en professor Bea Cantillon. 

Langer werken

De Croo benadrukte echter meteen dat de sociale partners niet worden uitgesloten uit het overleg rond de pensioenhervorming. 'Na de academische consensus zal het immers aan de politieke en economische wereld zijn om een maatschappelijke consensus te bouwen. Er komt dus nog een zeer ruime discussie met de sociale partners en andere belanghebbenden.'

De minister van Pensioenen waarschuwde ten slotte dat er waarschijnlijk nog langer gewerkt zal moeten worden. ‘Er zijn al maatregelen in die zin getroffen en er zullen er nog komen die in het verlengde liggen daarvan. Maar met deze oefening willen we net verder gaan. Dus ook kijken hoe we het werkbaar kunnen houden voor mensen, welke sociale veranderingen nodig zijn.'

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden