Foto: rr

‘iPhone te duur voor Europa'

‘Het gedrag van consumenten is aan het veranderen. Steeds minder mensen kopen de allernieuwste gadgets. Voor veel Europeanen is de iPhone te duur geworden.' Dat zegt de ceo van France Telecom Stephane Richard.

In een interview met het persagentschap Bloomberg zegt de topman van France Telecom, een van de grootste Europese operatoren, dat consumenten zuiniger zijn geworden en dat de verkoop van dure smartphones zoals de iPhone van Apple flink onder druk staat.

Vooral in Europa is de verschuiving in het aankoopgedrag van consumenten duidelijk merkbaar, zegt Richard. De meeste mensen behouden hun toestel als ze van operator wisselen. Door de huidige economische crisis halen veel consumenten de broeksriem aan en zijn ze minder geneigd om topprijzen te betalen voor smartphones.

De telecomtopman geeft de iPhone als voorbeeld, die zonder subsidie 699 euro kost. ‘Bij elke nieuwe iPhone staan er traditioneel lange rijen kopers. Het wordt steeds moeilijker om een telefoon voor zo'n bedrag aan de man te brengen, nu er minder early adopters zijn', zegt Richard. Ook bij concurrenten Samsung en HTC kosten de topmodellen 700 euro of meer. In de Verenigde Staten worden smartphones doorgaans verkocht door telecomoperatoren die de toestellen subsidiëren en in een bundel met een abonnement aanbieden.

Hoewel de iPhone 5 wereldwijd als zoete broodjes verkoopt - in het openingsweekend van de verkoop gingen er vijf miljoen stuks over de toonbank - zou Apple toch werken aan een budgetversie van zijn iconische smartphone.

Bron: Bloomberg
In het nieuws