Parlementsleden kunnen ACW-contracten vanaf maandagmorgen inkijken

Alle politieke fracties in de Kamer kunnen vanaf maandagmorgen de contracten inkijken tussen ACW en Belfius. Ze moeten daarvoor één lid aanwijzen die de vertrouwelijke documenten mag inzien. Zij mogen geen nota's nemen, kopieën maken of gebruik maken van een opnametoestel. Dat laat kamervoorzitter André Flahaut weten.

De contracten tussen ACW en Belfius maakten ophef die uiteindelijk leidde tot het ontslag van CD&V-vicepremier Steven Vanackere. De contracten maakten een eind aan de omstreden winstbewijzen, maar onduidelijkheid over een 1,5% extra rente die ACW kreeg zorgde voor discussie. Donderdag liet ACW weten af te zien van die bijkomende anderhalve procent rente om verdere heisa te vermijden.

Maar de kamercommissie Financiën en Begroting wil de contracten toch nog inzien. Kamervoorzitter Flahaut heeft die contracten intussen ontvangen. Vanaf maandag mag elke fractie een lid aanduiden die de documenten vanaf 9.30 uur mag raadplegen bij voorzitter Flahaut.

Ze mogen die inkijken in aanwezigheid van een ambtenaar en mogen geen nota's nemen, noch opnames of kopies maken. Die strikte regels moeten ‘de meest volstrekte geheimhouding' garanderen.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden