Liberty Global neemt heft in handen bij Telenet

Met het vertrek van Duco Sickinghe komt de John Porter aan het hoofd van telecombedrijf Telenet. Daarmee blijkt nogmaals dat de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global de teugels strakker in handen neemt.

De 55-jarige John Porter heeft de dubbele nationaliteit van Amerikaan en Australiër. Het is vooral in Australië dat hij zijn strepen verdiend heeft. Momenteel is hij voorzitter en niet-uitvoerend bestuurder van de raad van bestuur van Enero,en reclamebedrijf oOh!media

Zijn voor Telenet meest relevante ervaring deed hij op bij Austar United Communications, de Australische dochter van Liberty Global. Austar was een grote leverancier van TV diensten en gerelateerde producten in regionaal Australië. Porter stond er sinds 1995 aan het hoofd, maar verliet het bedrijf midden vorig jaar, toen het volledig werd overgenomen door Foxtel, een joint-venture tussenNews Corp en Telstra.

Daarmee wordt goed duidelijk dat Liberty Global de lakens uitdeelt bij Telenet. De recente poging om Telenet volledig op te kopen is dan wel mislukt, maar de Amerikanen kunnen wel beslissen wie ze aan het hoofd van het bedrijf zetten. 

Sickinghe had al bij het aankondigen van de overnamepoging laten weten dat hij het niet zag zitten om zich volledig naar de wensen van Liberty Global te schikken. Met de benoeming van een eigen topman als Porter is het veel minder waarschijnlijk dat Liberty Global veel tegenwerking krijgt bij het uitvoeren van de plannen.

Porter woont momenteel nog niet in ons land. Begin april verhuist hij samen met zijn vrouw en vier kinderen naar België. 

De podcasts van De Standaard