Foto: Photo News

Topman Sickinghe verlaat Telenet

Ceo Duco Sickinghe verlaat eind deze maand na bijna 12 jaar het Mechelse telecombedrijf Telenet. Hij wordt opgevolgd door de Australiër John Porter.

In een persmededeling laat Telenet weten dat de raad van bestuur van Telenet Group Holding het ontslag van Sickinghe aanvaard heeft. 'In onderling overleg werd beslist dat Duco Sickinghe zijn huidige uitvoerende functie zal neerleggen op 31 maart 2013 en zal aftreden als bestuurder op de algemene aandeelhoudersvergadering van 24 april 2013.'

'Goed moment'

De beslissing van Sickinghe komt er in de nasleep van de mislukte overname van Telenet door het Amerikaanse bedrijf Liberty Global. 'In het licht van de recente gebeurtenissen is de tijd aangebroken om nieuwe stappen te zetten. Ik ben van mening dat dit de beste optie is in het belang van de verdere toekomst van Telenet. Deze beslissing heb ik dan ook genomen op een moment dat Telenet zeer goed is voorbereid om de komende jaren nog verder te groeien', zegt hij in het persbericht.

Liberty Global is er weliswaar niet in geslaagd om Telenet met een overnamebod volledig in handen te krijgen, maar de invloed van de Amerikanen is weer wat gegroeid, waardoor de speelruimte van Sickinghe beperkter zou worden. Al snel na de overnamepoging had hij aangegeven dat hij voor zich geen rol als louter lokale topman zag weggelegd. In die context lijkt zijn beslissing om op te stappen niet zo vreemd.

Alom geprezen

Hij zegt ook nog trots te zijn op wat Telenet de voorbije jaren verwezenlijkt heeft voor de klanten. 'Onze talrijke en niet aflatende inspanningen werden door onze klanten, de financiële markten en de kabelindustrie steeds meer erkend', klinkt het.

Sickinghe werd alom geprezen als een goede ceo voor het bedrijf. In 2002 loodste hij het bedrijf door een erg moeilijke periode, toen het op de rand van het faillissement stond. Ook daarna kreeg hij nog ruime bijval, wat ook bleek uit het feit dat hij in 2010 de hoogste score haalde bij Het Rapport van de CEO in De Standaard. Trends kende hem in 2011 de titel van manager van het jaar toe.

De voorbije jaren kon het bedrijf goede resultaten presenteren, wat resulteerde in een forse stijging van de beurskoers. Vorig jaar boekte de kabelaar nog een stevig succes met de lancering van de mobiele telefoniepakketten King en Kong.

Opvolger

Sickinghe zal worden opgevolgd door John Porter, die eerder al ceo was van Austar United Communication, een leverancier van TV-diensten en aanverwante producten in Australië. Dat bedrijf werd in 2012 verkocht aan Foxtel. Op die manier is Porter geen onbekende voor hoofdaandeelhouder Liberty Global
 

Bron: red/Belga

De podcasts van De Standaard