FOTO. Stoet trekt zonder incidenten door Aalst

In het Oost-Vlaamse Aalst waren zondagnamiddag enkele tienduizenden bezoekers op de been voor de 85ste carnavalsstoet. Die verliep incidentloos.

Aan de stoet namen zeventig carnavalsgroepen deel. De optocht startte aan de Pierre Corneliskaai. De 'carnavalisten' focusten met hun praalwagens dit jaar onder meer op de verkiezingsoverwinning van de N-VA, met de nieuwe burgemeester Christoph D'Haese. Een van de carnavalsgroepen hekelde de partij als de 'SS-VA' en voert Bart De Wever als Hitler op. Andere groepen spotten met het koningshuis, de toename van de GAS-boetes of het aantal wegenwerken in de stad.

Critici beschouwen carnaval in Aalst als een vulgaire verkleed- en zuippartij, maar volgens Aalstenaars begrijpen buitenstaanders het evenement niet goed. In 2010 kreeg het Aalsterse carnaval een plaats op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, omdat het volgens Unesco 'kan bijdragen tot het promoten van culturele diversiteit en interculturele dialoog op nationaal en internationaal niveau'.

De optocht verliep zonder ernstige incidenten. Er werden zondag 143 politiemensen ingezet. De politie en de hulpdiensten hadden bijzondere aandacht voor alcoholgebruik bij minderjarigen en het risico op onderkoeling door het koude weer.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen