Foto: photo news

‘In eerste 9 maanden van dit jaar 4 procent meer starters'

In de eerste 9 maanden van dit jaar is het aantal personen dat een zelfstandige activiteit heeft opgestart met ongeveer 4 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister Sabine Laruelle, onder meer bevoegd voor zelfstandigen, in antwoord op een schriftelijke vraag van Franco Seminara (PS). Laruelle spreekt hiermee cijfers tegen van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Laruelle baseert zich op enkele onderzoeken' van het rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen. Exacte cijfers voor 2012 kan ze nog niet geven. ‘Zonder uit het oog te verliezen dat dit een voorspelling betreft, wijzen alle indicatoren op een stijging van het aantal starters met ongeveer 4 procent.'

In 2011 werden er 89.722 startende zelfstandigen geteld (tegenover 85.032 in 2010), waarvan 56.601 in hoofdberoep, 31.240 in bijberoep en 1.879 die actief zijn na de pensioenleeftijd.

Het NSZ voorspelt voor dit jaar een daling van het aantal starters met 10,6 procent tegenover vorig jaar. Zich baserend op gegevens van het handelsinformatiebureau B-information werden er dit jaar volgens het NSZ (tot aan het begin van de kerstvakantie) 72.121 ondernemingen opgestart.

Een daling met 10,6 procent zou de scherpste daling van de afgelopen tien jaar zijn. ‘Het slechte economisch klimaat speelt een grote rol, maar ook het weinig doortastend beleid van de diverse regeringen in dit land moedigt evenmin aan om te ondernemen', aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden