Lege parking voor politici in Wetstraat veroorzaakt pak files

‘De nieuwe parkeerstrook in de Wetstraat speciaal voor politici leidt tot een pak vertragingen voor autobestuurders op weg naar hun werk', luidt het bij Touring. De automobilistenorganisatie wil die strook zo snel mogelijk weg. ‘Er wordt niet eens gebruik van gemaakt', aldus woordvoerder Danny Smagghe aan Brusselnieuws.be. André Flahaut en Sabine de Bethune, de respectievelijke voorzitters van de Kamer en de Senaat, zeggen niets met de beslissing te maken te hebben.

De Wetstraat kreeg in oktober een grondige make-over: er werden een nieuwe laag asfalt en nieuwe wegmarkeringen aangebracht, maar er verdwenen ook twee rijstroken. In de plaats kwam een fietspad én de veelbesproken parkeerstrook voor politici. ‘Dat creëert een trechtereffect dat dan weer extra files veroorzaakt', aldus Smagghe die de parkeerstrook ‘een topstaaltje van ondoordacht en incoherent mobiliteitsbeleid noemt. Volgens Touring verliest een automobilist makkelijk 25 minuten door de nieuwe regeling. ‘Nu stropt het verkeer zelfs buiten de spitsuren op tot voorbij de Kleine Ring', zegt Smagghe. ‘Zo gaat na een tijdje alles vastzitten.'

Dat kan absoluut niet volgens Touring, zeker niet omdat de parkeerstrook bijna nooit gebruikt wordt. De politici parkeren allemaal op het binnenplein of de ondergrondse parking van het parlement. De automobilistenorganisatie vindt het ook ‘hypocriet' dat de politici zomaar parkeerplaatsen gratis ter beschikking krijgen. ‘Dat is een privilege dat ingaat tegen het algemeen principe van de mobiliteitsplannen van het Gewest en de stad', aldus de woordvoerder. ‘We willen net het aantal parkeerplaatsen terugdringen om alle stadbezoekers, pendelaars, inwoners, werknemers en ondernemers te ontmoedigen om met de auto te komen. Waarom moeten politici dan wel meer plaatsen krijgen?'

‘Wij vragen - niet meer of niet minder - het verwijderen van die parkeerstrook en het opschuiven van het fietspad tot tegen het voetpad', zegt Smagghe die het fietspad in de Wetstraat dan weer wel een ‘nuttig initiatief' vindt.

De stad Brussel heeft al laten weten ‘open te staan' om de nieuwe verkeerssituatie te evalueren. Zowel Kamervoorzitter André Flahaut en Senaatvoorzitter Sabine de Bethune hebben al verklaard niets met de beslissing om de parkeerstrook in te voeren te maken te hebben.

Bron: brusselnieuws.be, la capitale

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden