Foto: Photo News

‘Europa verdedigt enkel de grote industriëlen en de speculanten'

Edwin Schöpges, voorzitter van de Belgische sectie van de European Milk Board (EMB), wees er maandag tijdens de manifestatie van melkveehouders op dat het ‘de rol van de Europese instellingen is om de burgers en de landbouwers te verdedigen'. Volgens Schöpges is het hoog tijd dat Europa terugkeert naar zijn basisprincipes. ‘Het is een schande. Europa verdedigt enkel de grote industriële groepen en de speculanten, terwijl het haar rol is om ons - de consumenten en de landbouwers - te verdedigen', haalde hij uit.

De EMB herhaalt ‘de noodzaak om te komen tot een mechanisme om de sector en haar productie te reguleren'. Volgens Edwin Schöpges is het behouden van een systeem van quota niet langer interessant. ‘Wij vragen een permanent monitoringsysteem, beheerd door de zuivelindustrie, de landbouwers en de consumenten. De melkproducenten leven in een situatie die nog erger is dan in 2009.' Dat jaar waren er langdurige en grootschalige protestacties.

De organisatoren waren tevreden over de aanwezigheid van talrijke andere Europese landbouwfederatie op de manifestatie. ‘Hun problemen zijn ook die van ons. Allen zijn in Brussel om een rechtvaardige melkprijs te vragen.'

Voor Europarlementslid Isabelle Durant (Ecolo) is de toestand dringend. ‘De afgelopen jaren liep elke oplossing die de Europese Unie aanbracht uit op een mislukking. We moeten uit de logica van de vrije markt stappen. Dat werkt niet voor voedselproducten', besloot de groene politica.

Om de ‘brand' van de melkmarkt te blussen, sproeiden de manifestanten 15.000 liter melk uit. ‘Melk is goedkoper dan water', aldus de Europese EMB-voorzitter Romuald Schaber.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen