Delhaize: ‘Spijtig dat wij geviseerd worden'

Delhaize vindt het spijtig dat het geviseerd wordt door protesterende landbouwers. ‘Wij ondersteunen de landbouw al jaren, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk Belgisch te kopen', zegt woordvoerder Roel Dekelver. Waalse boeren blokkeerden maandag gedurende zowat 2,5 uur het distributiecentrum van Delhaize in Zellik.

De actievoerders willen hogere prijzen voor alle Waalse producenten afdwingen. Ze beslisten hun actie toe te spitsen op Delhaize omdat ze van oordeel zijn dat de supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de ‘catastrofale situatie' waarmee de sector geconfronteerd wordt.

Delhaize betreurt de actie. ‘Het gaat hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen de marktprijs', zegt Dekelver.

‘Rechtvaardige prijs'

De landbouwers verwijten de supermarktketen ook dat ze geen Fairebel-melk wil verkopen. Dat is melk van een coöperatieve waarvoor de producenten ‘een rechtvaardige prijs' krijgen.

‘Twee jaar geleden al hebben wij melk gelanceerd in samenwerking met Milcobel. Dat is een Belgische coöperatie van 3.000 melkveehouders in België', zegt Dekelver. ‘Ze vertegenwoordigt meer dan een derde van de markt en is daarmee de grootste.'

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize, zegt Dekelver. De supermarktketen zegt het probleem structureel te willen bespreken binnen de sector.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen