Achthonderd tractoren verhinderen binnen- en buitenrijden van Brussel

Boeren vallen aan met melk, politie reageert met traangas

Meer dan tweeduizend melkproducenten uit België en veertien andere Europese landen namen maandag in Brussel deel aan het protest tegen de lage melkprijzen in Europa. Maandagavond bleef het moeilijk om de hoofdstad te verlaten. Ook dinsdag zijn er nog verschillende acties gepland.

In totaal zijn achthonderd tractoren de hoofdstad binnengereden. Maandagavond werd het protest grimmiger en moest de politie traangas gebruiken tegen de demonstranten die 15000 liter melk tegen het EU-gebouw spoten.

Met een luidruchtig concert van geluidstoeters arriveerden honderden tractoren op het Luxemburgplein, recht tegenover het Europees Parlement. De andere tractoren verzamelden aan het Jubelpark. 'Vandaag zijn tal van federaties vertegenwoordigd: Duitse, Nederlandse, Poolse, Franse, Spaanse, Deense en Ierse', aldus Anton Sidler, een landbouwer uit Normandië en lid van de EMB.

In de namiddag werden de Wet-, de Belliard- en de Wetenschapsstraat geblokkeerd door tractoren die over de volledige breedte van de weg parkeerden. De politie van Brussel sloot ook vier tunnels (Reyers, Tervuren, Jubelpark en Wet) in de richting van Brussel centrum voor het verkeer af.

Verkeersproblemen

De verkeerspolitie probeerde de hele dag de actie in goede banen te leiden, maar dat lukte niet altijd. Een tractorcolonne uit Luik wilde maandagvoormiddag via de E40 naar de hoofdstad, en niet via Tervuren. De politie wilde dat verhinderen en dat leidde tot een blokkade van 20 minuten bij Bertem. Uiteindelijk mochten de tractoren toch via de E40 verder naar Brussel. Op verschillende plaatsen namen de landbouwers met hun tractoren ook de volledige breedte van de snelweg in en veroorzaakten ze op die manier heel wat verkeershinder.

'Landbouwers en consumenten verdedigen'

Voor Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische EMB-sectie, 'is het tijd dat de Europese Unie haar landbouwers en de consumenten verdedigt, en niet langer de grote industriëlen. Dat is de reden waarom we in Brussel zijn samengekomen.'

Ook de Belgische melkveehouders maakten de verplaatsing voor deze Europese actie. 'We kennen echt geen uitweg. We zijn verplicht vee te kweken omdat wij niet kunnen diversifiëren. De grond bij ons kan niet worden bewerkt', aldus Ghislain en Benoît, twee landbouwers uit de regio Verviers.

Melk spuiten en barricades doorbreken

Het protest verliep lang erg rustig, maar maandag na 16 uur begonnen de melkveehouders toch met melk te spuiten, werd er vuurtje gestookt op de rijbaan en probeerden ze de barricades van de politie in de straat van het Europees Parlement te doorbreken. De agenten reageerden echter met traangas.

'Maandagavond kunnen de landbouwers rechtstreeks met Europarlementsleden spreken, tijdens een debat op het Luxemburgplein, om hen te sensibiliseren voor de problemen van de sector', aldus Schöpges.

Ook dinsdag nog hinder

De melkveehouders zullen pas dinsdagavond vertrekken uit Brussel. Door die uittocht is er dan opnieuw kans op grote verkeersproblemen.

Ook op de tweede dag van het protest van de Europese melkveehouders in Brussel zijn er verschillende acties voorzien. Dinsdag is er een 'grote symbolische actie' gepland voor de Europese instellingen. 'De grote actie van dinsdag, voor de Europese instellingen, zal symbolisch en kalmer zijn,' zegt Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische sectie van de organiserende European Milk Board Office

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen