Foto: Wouter Van Vooren

Laruelle wil sperperiode behouden

Het Hof van Cassatie besliste woensdag dat de sperperiode ‘juridisch onhoudbaar' is. ‘Toch moet zij behouden worden', vindt federaal minister van Middenstand, kmo's en Zelfstandigen, Sabine Laruelle (MR)

‘Juist omdat de sperperiode een eerlijke concurrentie tussen de grote ketens en de zelfstandige handelaars handhaaft, moet zij behouden blijven', argumenteert Laruelle in een reactie op het arrest van het Hof van Cassatie dat volgens sommigen een einde zal maken aan de sperperiode.

Laruelle zegt in een persbericht dat ze contact heeft opgenomen met de zelfstandigenorganisaties ‘om de eerlijke concurrentie' te vrijwaren. ‘De sperperiode maakt deel uit van de Europese doelstelling ‘Think Small First' : zij beantwoordt aan de bezorgdheden van de kleinere ondernemingen, in dit geval van de kleine handelaars', luidt het.

Net als Unizo wijst de minister erop dat het Cassatiehof zich op een oude wet op de handelspraktijken baseert, ‘hoewel deze niet meer van toepassing is'. In de nieuwe wetgeving op de marktpraktijken uit 2010 staat de bescherming van de kleinere modewinkels centraal, en niet langer de bescherming van de consument. Dat laatste botst met een Europese richtlijn. Volgens Laruelle beantwoordt de wet van 2010 ‘volledig aan hetgeen Europa voorschrijft'.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden