Unizo: ‘Hof van Cassatie verwijst naar oude wet over sperperiode'

In zijn arrest over de sperperiode verwijst het Hof van Cassatie naar een oude wet. Dat zegt Luc Ardies van ondernemersorganisatie Unizo. Volgens sommigen betekent het arrest het einde van de sperperiode, maar volgens Ardies is het nog zo ver niet. ‘We kunnen nog juridische middelen inroepen', zegt hij.

Volgens Ardies verwijst het cassatiehof naar de oude wet op de handelspraktijken in plaats van de nieuwere wet op de marktpraktijken. Waarom het dat doet, is voor Ardies “een raadsel”. Het arrest viel in een zaak rond winkelketen Inno, waarbij ook Unizo partij was.

De oude wet had als doel enerzijds consumenten te beschermen en anderzijds de kleine handelaars. De nieuwe wet is nadrukkelijk bedoeld om de kleinere modewinkels te beschermen, legt Ardies uit. Dat laatste is niet in strijd met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken.

Ardies beseft dat de uitspraak van Cassatie zou kunnen leiden tot het afschaffen van de sperperiode. Toch blijft hij strijdvaardig. Er zal bekeken worden welke juridische middelen er kunnen worden ingezet. De wetgever zou volgens hem alvast verduidelijkingen kunnen aanbrengen in de wet.

Ondertussen blijft de huidige wetgeving gewoon gelden, benadrukt Ardies. Er loopt bovendien nog een zaak rond de keten Zeb, die ook tegen de sperperiode is gekant. De sperperiode begint op 6 december.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen