Foto: REUTERS

Gedwongen huisuitzettingen nemen toe in China

In China is het aantal gevallen van mensen die hun huis worden uitgezet of wier land wordt onteigend fors gestegen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International gezegd. En dat vormt volgens haar een bedreiging voor de stabiliteit van het land.

Het aantal gedwongen uitzettingen is de laatste drie jaar sterk gestegen. Om de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden, heeft de Chinese regering enorme investeringen gedaan. Dat heeft geleid tot een bouwhausse in het land.

Lokale overheden kunnen land opeisen voor ontwikkelingsprojecten. De ontwikkelaars aan wie het land wordt verkocht, huren vaak boeventuig in om bewoners te intimideren. Soms wordt er ook geweld gebruikt.

De praktijk is de belangrijkste bron van ontevredenheid onder de Chinese bevolking en vormt een grote bedreiging voor de sociale en politieke stabiliteit in het land, stelt Amnesty International.

Sommige mensen verzetten zich tegen de uitzetting en belanden in de gevangenis of in werkkampen. Volgens Amnesty werd een vrouw die bij de autoriteiten had geklaagd over de uitzetting geslagen en en vervolgens onder dwang gesteriliseerd. Anderen hebben zich uit wanhoop in brand gestoken.

Vele zaken zijn volgens de mensenrechtenorganisatie een 'grove schending van de mensenrechten'.

Amnesty heeft de Chinese regering opgeroepen om alle gedwongen huisuitzettingen te staken. Bovendien moet de Chinese regering er volgens Amnesty voor zorgen dat niemand dakloos raakt en dat diegenen die geweld gebruiken bij de uitzetting worden vervolgd en bestraft.

Bron: ap

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen