Foto: Belgium's Got Talent

Vergaat de wereld op 21 december?

K3-zangeres Karen Damen vreest dat de wereld op 21 december zal vergaan. Op die dag stopt immers de Maya-kalender. 'Ik heb gehoord dat de polen van de aarde zouden omgewisseld zijn tegen dan en dat het iets met magnetische velden te maken heeft,' zei Damen dinsdagavond in Reyers Laat. Professor Johan Braeckman stelde haar gerust: het einde van de wereld is pas voor binnen een paar miljard jaar.

'Mijn kalendertje van De Druivelaar loopt ook af binnen een paar maanden, maar ik denk niet dat de makers van die kalender denken dat de wereld dan zal vergaan,' aldus de professor wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent.

Zelfs onder experts van de Maya-cultuur bestaat er geen eensgezindheid over het aflopen van de kalender, meent Braeckman. 'Eigenlijk loopt die kalender gewoon door. De Maya's konden nog miljoenen jaren verder tellen.' De Maya's hechtten als landbouwvolk een groot belang aan kalenders. De symboliek van getallen was voor hen erg belangrijk. 'Maar die mensen wisten over de toekomst van de wereld eigenlijk niets,' stelde de professor Damen gerust.

Wellicht nog een paar miljard jaar te gaan

Waarom hechten vele mensen dan toch geloof aan dergelijke doemscenario's? Dat zit nu eenmaal in de aard van de mens volgens Johan Braeckman. 'Duizenden mensen hebben eerder al het einde van de wereld voorspeld. Ze hebben zich allemaal vergist.'

'Niets in ons universum wijst erop dat we in de nabije toekomst in botsing zullen komen met een meteoriet,' besloot hij. We hebben dus wellicht nog een paar miljard jaar te gaan in plaats van slechts enkele maanden.

Karen Damen zei voor de zekerheid toch een dag vrijaf te zullen nemen op 21 december. 'Ik ga die dag niet winkelen, maar blijf bij mijn zoon in de zetel zitten.'

'Al mijn vriendinnen lachen mij uit en willen wedden dat er niets gebeurt. Maar die weddenschap verlies ik altijd op 22 december,' besloot Damen filosofisch.

Bron: VRT
In het nieuws