Open VLD Leuven pleit voor studentendorpen

Leuven+ Open Vld pleit voor de bouw van "studentendorpen" in de stadsrand, om zo de druk op de binnenstad te verlichten. De partij maakt de analogie met een olympisch dorp. Het is een van de opvallende voorstellen in het verkiezingsprogramma van de liberale partij, dat zaterdag toegelicht werd door lijsttrekker Rik Daems. OCMW-raadslid Sabine Bovend’aerde staat tweede, Vlaams parlementslid Patricia Ceysens is lijstduwer.

Daems en co zijn ervan overtuigd dat een aantal zaken in Leuven veel beter aangepakt zouden kunnen worden en kozen daarom voor "Leuven? HET KAN" als slogan. Om de verwachte groei van het aantal studenten op te vangen en de stad leefbaar en betaalbaar te houden pleit de partij onder meer voor een concentratie van studentenhuisvesting net buiten de stad.

Om de stad te ontlasten van autoverkeer wil de partij gratis randparkings met elektrische shuttles naar het stadscentrum. De liberalen willen de hele stad via een "mobiele hotspot" voorzien van gratis internet. Voorts wordt gepleit voor betere stadsmarketing, inschakelen van werklozen en leefloners in programma’s voor ouderen en behoeftigen en differentiëring van belastingvoeten om investeringen van ondernemers of gezinnen aan te moedigen.


Leuven+ Open Vld heeft nu in de gemeenteraad vier op 45 zetels. De partij hoopt op een zetelaangroei om zo mee te kunnen aanschuiven bij de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe coalitie. Breekpunt is het beheer van de financiën, want de stadsschuld is te groot. "Besparen kan door efficiënter te werken", aldus Daems, die pleit voor meer synergieën tussen de beleidsdomeinen en tussen het stadsbestuur en het OCMW.

In het nieuws
Niet te missen