• Wijlen Yasser Arafat met sjaal.

Tunesië wil spoedvergadering Arabische Liga over dood Arafat

De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Rafik Abdessalem, wil een spoedvergadering van de Arabische Liga en een internationaal onderzoek na de onthullingen van televisiezender Al-Jazeera over de dood van Yasser Arafat.

Abdessalem eiste op de radio Mosaïque FM dat een internationaal comité de omstandigheden van de dood van de Palestijnse leider Arafat moet onderzoeken. 'We hebben een schuld tegenover die grote man, die een enorme invloed op het Palestijnse nationale proces had', aldus Abdessalem na een ontmoeting met de Tunesische president.

Palestijns buitenlandminister Al-Malki is alvast voorstander van het initiatief. Hij vraagt een internationaal onderzoek om het dossier af te sluiten.

De hoogste islamitische autoriteit in Palestina, moefti Mahammad Hussein, verklaarde op zijn beurt dat geen enkele religieuze regel een onderzoek van het lichaam van Arafat in de weg staat.

Tunesië onderhield goede relaties met Arafat tijdens de jaren 1980 en 1990. Zo ontving het land de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die toen door de internationale gemeenschap als 'terroristisch' beschouwd werd.

In een reportage over de dood van Yasser Arafat op de Arabische satellietzender Al-Jazeera, werd gezegd dat een Zwitsers laboratorium persoonlijke spullen van de Palestijnse leider had geanalyseerd en daarin 'een abnormale hoeveelheid polonium' ontdekt had. Het giftige, radioactieve product zou ook gebruikt geweest zijn tegen de voormalige Russische spion Aleksander Litvinenko, een tegenstander van Vladimir Poetin.

Bron: afp

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen