Foto: youtube

De Punica-oase ligt in Duitsland

Onlangs nog grote dorst gehad, en dan vruchteloos gezocht naar de Punica Oase? Dan moet je naar Duitsland trekken.

Als je dorst hebt drink je beter geen limonade. Een slok vruchtensap uit de Punica Oase is dan een stuk efficiënter, leerde een razend populaire spot eind jaren tachtig. Die miste zijn effect niet. Binnen de kortste keren wou niemand op de lager school nog iets anders dan Punica. Een beetje onhandig dat je ze vooral in flessen van een liter vond, wat te groot was om mee te nemen naar school, maar toch. In de vriendenboeken -de voorlopers van Facebook- schreef iedereen Punica als favoriete drankje.

Maar even snel als de ster van Punica was gerezen, was het drankje weer verdwenen. Want eigenlijk was het ook gewoon extra gesuikerd vruchtensap. Dat sloeg in thuisland Duitsland wel aan, maar in België viel de verkoop tegen. Na enkele jaren verdween het uit de rekken.

Na het verdwijnen van het drankje werd er wel nog steeds over gepraat: de oase zou verdwenen zijn omdat het drankje kankerverwekkend was, zo hoorde je in de jaren 90 hier en daar zeggen. Nonsens, maar het heeft de merknaam geen goed gedaan.

Wie echter nog eens die smaak uit zijn kindertijd opnieuw wil proeven, die kan dat. In Duitsland is het wel nog vlot te krijgen. Het aantal smaken is ondertussen uitgebreid tot 17, en Punica is overgenomen door Pepsi. Een terugkeer naar België lijkt echter onwaarschijnljik, want Pepsi heeft hier al de merken Tropicana en Looza in portefeuille.

In Nederland gaat het drankje ook nog over de toonbank. Maar ook bij onze noorderburen heeft het een soort cultstatus verworven, ondermeer door dit nummer van punkband De Heideroosjes.

Meer consumentennieuws

In het nieuws
Niet te missen