Foto: belga

Ceysens vindt bocht van socialisten ongehoord

Gewezen Vlaams minister Patricia Ceysens (Open VLD), die de convenant met Uplace destijds op de Vlaamse regeringstafel bracht, zegt dat de SP.A destijds wel achter het project stond. Ze vindt de bocht van de socialisten 'ongezien en ongehoord'.

De liberale politica zegt dat de SP.A destijds achter het dossier stond. 'Kathleen Van Brempt stemde in met het mobiliteitsluik en Frank Vandenbroucke, uit Vlaams-Brabant, was akkoord en die doe je niet lichtzinnig iets ondertekenen.'

Er is bovendien 'met iedereen' overleg geweest, zegt de gewezen minister. 'We hadden met de SP.A een partner gevonden, die vooral geïnteresseerd leek in de nieuwe jobs', voegt ze daaraan toe. Ze vreest dat de huidige Vlaamse regering een minister uit Vlaams-Brabant mist.

De vorige Vlaamse regering, met CD&V, SP.A en Open VLD, sloot in 2009 met Uplace een zogenaamde brownfieldconvenant.

Via zo'n convenant krijgen projectontwikkelaars een aantal juridisch-administratieve en financiële voordelen bij de ontwikkeling van braakliggende en vervuilde bedrijventerreinen. De ontwikkelaars moeten wel nog alle nodige vergunningen aanvragen.

Sommigen hebben vragen bij dit soort convenanten. De Vlaamse regering zou immers rechter en partij zijn: ze belooft ontwikkelaars voordelen maar moet wel onafhankelijk oordelen over bouw- en milieuvergunningen.

Ceysens spreekt dat met klem tegen. Zo'n convenant is immers een 'inspanningsverbintenis'. 'De overheid belooft de investeerder om het hem niet nodeloos moeilijk te maken. Maar hij zal wel elke vergunning moeten aanvragen.'

Ceysens wijst er overigens op dat er over het project hard was onderhandeld, ook met Uplace. 'Het was geen vrijgeleide, het project was aanvankelijk veel groter.' Zo zou de oppervlakte voor winkels bijna gehalveerd zijn van 90.000 naar 55.000 vierkante meter.

 

Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen