• Vlaams Belang-fractieleidster Anke Van dermeersch

Incident in Senaat rond 'racistische vraag' van Vlaams Belang

De plenaire zitting van de Senaat startte donderdag met een incident over het hoofddoekenverbod bij Hema. Vlaams Belang-fractieleidster Anke Van dermeersch wilde een stemming over de weigering, maar dat werd door Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune geweigerd.

Volgens Van dermeersch wordt het recht van de oppositie gefnuikt op het stellen van mondelinge vragen die nauw op de actualiteit aansluiten. Ze wees erop dat exact dezelfde vraag wel in de kamer gesteld kon worden door haar partijgenote Barbara Pas. Ze beriep zich op het reglement om een plenaire stemming te kunnen uitlokken over het al dan niet stellen van de vraag.

Senaatsvoorzitster de Bethune bestreed de verwijzing naar het reglement: het komt de voorzitster toe de vragen ontvankelijk te verklaren en bij twijfel kan ze het bureau raadplegen. Het bureau was tot de stemming overgaan en de vraag werd onontvankelijk verklaard omdat die 'racistisch was en onnodig beledigend tegenover een godsdienst'.

Woordenstrijd

Van dermeersch en haar partijgenoot Filip Dewinter legden zich hier niet bij neer, wat leidde tot een vanop de tribune onverstaanbare woordenstrijd waarbij ook SP.A'er Bert Anciaux en Christine Defraigne (MR) zich niet onbetuigd lieten.

Het incident bloedde dood toen Vlaams Belanger Bart Laeremans na herhaaldelijk aandringen van de voorzitster zijn vraag ging stellen over de usurperende bevoegdheden, een vraag die hij vorige week al wilde stellen, maar toen uitgesteld werd wegens de onbeschikbaarheid van de premier.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden