Foto: Maarten Van der Pas

De favoriete aandelen van Maarten Van der Pas

Zowel ArcelorMittal, Covidien, Fiat, France Telecom en Oracle zijn een ‘Aanbevolen Aandeel’ en hebben op moment van schrijven 5 sterren achter hun naam staan. Dat wil zeggen dat ze allemaal behoorlijk ondergewaardeerd zijn, met Fiat als het grootste koopje, oordeelt. Maarten Van der Pas, redacteur bij Morningstar.

Hij heeft vooral herkenbare ondernemingen geselecteerd (niet te exotisch) en die actief zijn in verschillende sectoren.

Visie Morningstar - ArcelorMittal

Onzekerheid en volatiliteit waren voor de staalsector wereldwijd the name of the game in de afgelopen twee jaar. ArcelorMittal heeft aanhoudend zijn deel gehad met fluctuerende staalprijzen, kleinere marges door aan deze fluctuaties verbonden aanvoer van ruwe grondstoffen en inconsistentie bij het aantal orders.

2011 Had een veelbelovende start met stijgende staalprijzen en positieve signalen uit de eindmarkten. Maar toenemende zorgen over de economie in China en Europa hebben het tij gekeerd met minder verschepingen van staal en een zicht op de toekomst dat zo slecht is, dat het management van de staalgigant er mee is gestopt om een winstprognose te geven.

Het is moeilijk te voorspellen welke richting marges en leveringen opgaan. Navigeren in dit onzekere economische klimaat is voor elke staalproducent uitdagend, maar Morningstar vindt dat ArcelorMittal een goede uitgangspositie heeft om deze uitdaging aan te gaan vanwege zijn geografische spreiding en diversiteit in eindmarkten, productieflexibiliteit en zijn eigen ijzerertsmijnen.

Visie Morningstar – Covidien

Morningstar pleit er al enkele jaren voor en Covidien heeft nu eindelijk besloten om zijn slecht presterende farmaceutische divisie op te geven. We denken dat deze transactie de belegger in staat stelt om de onderneming en zijn kernactiviteiten beter te waarderen. We vinden het aandeel ondergewaardeerd en handhaven Covidien dan ook op onze lijst met ‘Aanbevolen Aandelen’.

Het vooruitzicht voor Covidien’s divisie medische apparatuur is onweerstaanbaar nu de laatste productlanceringen goed zijn ontvangen door de markt en de onderneming succesvol een aantal overnames heeft geïntegreerd.

Terwijl de macro-economische omgeving slap is blijft Covidien’s omzetgroei in het apparatensegment sterk, vooral bij energie en bloedvaten waar de onderneming marktaandeel blijft winnen. Opkomende markten voeden de omzetgroei ook en Morningstar verwacht dan ook een sterk omzet- en winstmomentum ondanks aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling en verkoop.

Visie Morningstar – Fiat

Naar mening van Morningstar heeft de markt de intrinsieke waarde van de personenwagenactiviteiten van Fiat na de afsplitsing van de industriële tak aanzienlijk verdisconteerd in de aandelenkoers. Morningstar vindt echter dat de combinatie van Fiat en Chrysler nog een aanzienlijk operationeel hefboomeffect kan opleveren, aangezien beide autobouwers weinig geografische en productieoverlap vertonen.

Daarnaast hebben de twee ondernemingen nog het nodige integratiewerk voor de boeg op het gebied van aankoop, ontwikkeling, uitwisseling van componenten en platformen en productiecapaciteit. Fiat heeft inmiddels een belang van 53,5 procent in de Amerikaanse autofabrikant.

Fiat kondigde april 2010 het splitsen van zijn onderneming aan. De personenautodivisie (Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati en Ferrari) blijft achter. En het onderdeel dat vrachtwagens en zware industriële machines bouwt (onder meer CNH, Iveco en Fiat Powertrain Industrial) gaat met een aparte beursnotering zelfstandig verder als Fiat Industrial. Deze splitsing was januari 2011 een feit. De maatregel moet voor beide onderdelen meer waarde opleveren. Voor elk aangehouden aandeel Fiat ontvingen de aandeelhouders één aandeel Fiat Industrial.

Visie Morningstar – France Telecom

Ondanks dat Iliad de vierde aanbieder van mobiele telefonie in Frankrijk wordt, blijft France Telecom (FT) de favoriete Europese telefoonmaatschappij van Morningstar. We zijn van mening, dat de markt de negatieve impact op de resultaten van FT te hoog inschat. Dat leidt tot een flink misprijsd aandeel. Morningstar denkt dat Illiad veel meer een gevaar is voor de lower-value prepaid abonnees, waar MVNO’s (Mobile Virtual Network Operator) een flink marktaandeel hebben, dan voor vaste abonnees die voor FT de meeste waarde hebben.

Morningstar vindt ook, dat de vrees voor een lager dividend van FT (in navolging van Telefonica dat zijn dividend verlaagde) overtrokken is. Zelfs als FT het volledige belastingtarief betaalt, consumeert het dividend slechts ongeveer 65 procent van de vrije kasstroom en de schuldenlast van FT ligt rond het Europees gemiddelde van ongeveer twee keer het bedrijfsresultaat (EBITDA). Tot slot verwachten we, dat de blootstelling van FT aan opkomende markten de omzet opnieuw laat groeien in 2013.

Visie Morningstar – Oracle

Morningstar is van mening dat Oracle’s nieuwe hardwareactiviteiten solide vooruitzichten op lange termijn bieden en de brede economische slotgracht van het bedrijf (grote concurrentievoorsprong) zullen versterken. Oracle’s strategie van het aanbieden van complete en gedifferentieerde IT-oplossingen, met software-plus-hardware, draagt bij aan een solide groei van nieuwe softwarelicenties en margeverbeteringen in de hardwareactiviteiten.

Wij onderkennen echter, dat waar de belangrijkste softwareactiviteiten (die goed zijn voor 68 procent van de omzet) het op korte termijn goed zullen blijven doen, het hardwaresegment de komende kwartalen teleurstellende resultaten zou kunnen opleveren. Niettemin geloven we dat Oracle's hardwarestrategie met de hogere prijsstelling de juiste is en in de loop van de tijd een significante factor voor extra softwareomzet zal worden.

Methodologie

Morningstar’s waarderingsmethodologie voor een onderneming en haar aandeel verloopt stapsgewijs en is samengesteld uit een aantal componenten: een oordeel over de concurrentiepositie van de onderneming, een schatting van de fair value , een oordeel over de zekerheid van deze schatting en de huidige koers van het aandeel in vergelijking met de fair value.

De ultiem aantrekkelijke aandelen zijn aandelen van ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong en die ook groot blijft, van ondernemingen waarvan de toekomstige kasstroom met grote zekerheid is te schatten/berekenen en waarvan de aandelen momenteel worden verhandeld tegen een koers die –maximaal- lager is dan de intrinsieke waarde van de onderneming per aandeel (fair value).

De concurrentiepositie heet bij Morningstar ‘moat’ (letterlijk Engels voor slotgracht). Een onderneming is als een kasteel die zijn aanvallers –in dit geval concurrenten- met een slotgracht op afstand probeert te houden om zo zijn winstgevendheid te beschermen. Die slotgracht bestaat uit elementen uit het bedrijfsmodel die een onderneming een concurrentievoorsprong geven zoals een hoge kosten voor afnemers als ze willen overstappen naar een concurrent (Oracle) of schaalgrootte (ArcelorMittal). Kwalificaties voor de ‘moat’ zijn ‘Wide’, ‘Narrow’ en ‘None’.

De fair value is de geschatte reële of intrinsieke waarde van een aandeel gebaseerd op de verwachte toekomstige kasstroom. Deze schatting is met meer of minder zekerheid te maken en deze zekerheid wordt aangegeven met de begrippen: ‘Low’, ‘Medium’, ‘High’, ‘Very high’ of ‘Extreme’.

De verhouding koers/fair value geeft aan of een aandeel onder-, over- of redelijk gewaardeerd is. Is de verhouding lager dan 1 dan is er sprake van onderwaardering, hoger dan 1 dan is het aandeel overgewaardeerd. Is de verhouding 1 dan is het aandeel in ogen van Morningstar redelijk gewaardeerd.

De beoordeling van de onderneming en haar aandeel op bovengenoemde elementen resulteert in een score van 1 tot 5 sterren (waarbij 5 de hoogste score is) en al dan niet de kwalificatie ‘Aanbevolen Aandeel’.

 

 

In het nieuws