Sabine de Bethune verkozen tot voorzitter van de Senaat

De Senaat heeft CD&V’ster Sabine de Bethune dinsdag benoemd tot nieuwe voorzitter van de Senaat. Aangezien ze de enige kandidate was, werd er niet gestemd.

Ook het bureau werd samengesteld. Uittredend voorzitter Danny Pieters (N-VA) wordt de eerste voorzitter, Willy Demeyer (PS) tweede en oud-voorzitter Armand De Decker (MR) derde voorzitter. In het college van quaestoren behouden Olga Zrihen (PS) en Bert Anciaux (sp.a) hun zitje. Zij krijgen het gezelschap van Louis Ide (N-VA).

Vlaams Belang-fractieleidster Anke Van dermeersch hekelde de gang van zaken. Ze merkte op dat hoewel er nog geen nieuwe regering is, er nu een voorafname genomen wordt op de toekomstige meerderheid. Ze pleitte ervoor dat in de toekomst een voorzitter uit de oppositie zou verkozen worden.

Bij het begin van de legislatuur was Danny Pieters aangeduid als voorzitter omdat de N-VA op dat ogenblik als grootste partij mee de regeringsonderhandelingen leidde. Sinds de zomer staat zijn partij evenwel aan de zijlijn.

Sabine de Bethune bedankte in haar eerste toespraak tot de Senaat als voorzitster Pieters, omdat hij de Senaat had voorgezeten in een bijzondere periode voor het land, het parlement en de Senaat met een regering zonder volheid van bevoegdheid.

De Bethune zei zich te zullen inzetten voor de uitvoering van het communautair akkoord dat in de grondige hervorming van de Senaat voorziet. Ze beklemtoonde dat ze dit zal doen met bijzondere aandacht voor het personeel van de Senaat.

 

De 53-jarige de Bethune is de tweede vrouwelijke voorzitter van de Senaat na Anne-Marie Lizin (PS).

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden