'Stadsvlucht keren met stadskorting en meer kinderopvang'

Volgens Sven Gatz en Patricia Ceysens, van de Open VLD-fractie in het Vlaams parlement, moeten er dringend maatregelen genomen worden om de Vlaamse steden aantrekkelijker te maken voor jonge gezinnen. Ze denken daarbij aan een stadskorting, meer kinderopvang en een sterker stedelijk cultuurbeleid.

Uit een recent onderzoek van het Steunpunt Ruimte en Wonen blijkt dat, ondanks overheidsinspanningen om het tij te keren, jonge gezinnen nog altijd massaal wegtrekken uit de steden.

'Jonge gezinnen zorgen voor een goede sociale mix. Als ruggengraat van de middenklasse dragen ze heel wat bij tot de leefbaarheid van de stad. Daarom moet er een passend antwoord komen op hun noden', vinden Gatz en Ceysens.

In de eerste plaats moet volgens de Vlaamse liberalen wonen in de stad goedkoper worden via een fiscale korting. Leven in de stad is duurder dan elders, maar stadsbewoners kosten de overheid wel een pak minder, redeneert Open VLD. Zo leven ze groener omdat ze minder lange verplaatsingen doen en kosten ze minder aan gemeenschappelijke voorzieningen.

'Wij vinden dat die lagere kost zich moet vertalen in een stadskorting voor iedereen die in de stad woont', zegt de Open VLD’ers, die al enkele jaren voor een fiscaal voordeel voor stedelingen pleiten.

Daarnaast moeten er volgens Open VLD dringend meer kinderopvangplaatsen gecreëerd worden en moet het cultuuraanbod in centrumsteden versterkt worden.
 

Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen