Foto: edm

'Senaat heeft andere prioriteiten dan protocol'

De CD&V-fractieleister in de Senaat, Sabine de Bethune, reageert afwijzend op het voorstel van Senaatsvoorzitter Armand Dedecker (MR) om de protocollaire rangorde te hervormen. Ook voor Open VLD-fractieleider Bart Tommelein zijn er vandaag andere prioriteiten.

De protocollaire rangorde bepaalt de volgorde waarin prominenten een plaats krijgen bij officiële plechtigheden, zoals het Te Deum.

Dedecker wil de kardinalen in België, die nu op de eerste plaats staan, een paar plaatsen laten zakken. Omdat de nieuwe aartsbisschop Léonard nog geen kardinaal is, is dit volgens de Senaatsvoorzitter het goede moment om de lijst aan te passen. Hij roept een werkgroep in het leven die zich moet buigen over een nieuwe rangorde.

De CD&V-Senaatsfractie vindt dat geen goed idee, omdat er 'in deze tijden van grote sociaal-economische uitdagingen andere prioriteiten zijn. Fractieleidster Sabine de Bethune wijst er ook op dat de verantwoordelijkheid voor de protocollijst niet onder de bevoegdheid van het parlement valt, maar onder die van Binnen- en Buitenlandse Zaken.
 
Open VLD wil wel dat de protocollaire rangorde aangepast wordt, maar vindt dit vandaag niet het belangrijkste onderwerp. ‘Het economisch herstel, de werkgelegenheid en de pensioenen zijn vandaag maatschappelijke relevanter’, reageert Open VLD-fractieleider Bart Tommelein.

Kerkelijke leiders hebben volgens Open VLD geen voorrang op de openbare gezagsdragers. Dit probleem kan volgens Tommelein snel opgelost worden door Binnenlandse Zaken. Hij verwijst naar de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bij de recente ontvangst van de gezagsdragers van het land door de Koning.

Bart Tommelein heeft zijn twijfels over de oprichting van een werkgroep die Dedecker inroept, maar als die er komt zal Open VLD daar zeker aan meewerken.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden