Voorstel De Bethune (CD&V) maakt verkoop van kinderen strafbaar

De CD&V-fractieleidster in de Senaat, Sabine de Bethune, heeft een wetsvoorstel ingediend dat de verkoop van kinderen 'ongeacht het doel' verbiedt. Het voorstel voorziet een celstraf tot een jaar voor de koper en verkoper van een kind. Een bemiddelaar riskeert een straf van één tot vijf jaar.

België beschikt tot vandaag niet over een wettelijke regelijk om de verkoop van kinderen te verbieden of strafbaar te stellen. Zo seponeerde het Hasseltse parket vorige week een klacht tegen een vrouw uit Leopoldsburg voor bewezen commercieel draagmoederschap omdat het onvoldoende wettelijke grond zag voor vervolging.

Het wetsvoorstel, dat ze samen met haar fractiegenoten Wouter Beke en Nahima Lanjri indiende, verbiedt via een globale regeling elke verkoop van kinderen ongeacht het doel. 'De Belgische wetgever kan zo eindelijk het duidelijke signaal geven dat een kind nooit het voorwerp kan zijn van een commerciële transactie of winstbejag', stelt Sabine de Bethune in een mededeling. De Belgische wetgeving wordt ook in overeenstemming gebracht met de internationale verplichtingen.

De CD&V-politica benadrukt dat de problematiek van verkoop van kinderen niet uitsluitend in het perspectief van het eventueel verbieden of regelen van draagmoederschap mag worden gezien. 'Wel impliceert dit wetsvoorstel dat elke vorm van commercieel draagmoederschap in ons land onwettelijk en strafbaar wordt', aldus de Bethune, die meent dat er in België daarvoor maatschappelijk zowel als politiek een ruim draagvlak bestaat.

Dit in tegenstelling tot sommige staten van de VS waar marktgerichte bedrijven optreden als bemiddelaars tussen wensouders en draagmoeder, of van India waar arme vrouwen in centra begeleid worden om een kind te dragen voor een rijker koppel en tegen een financiële vergoeding geïnstrumentaliseerd worden.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden