Vlaamse regering praat met Zweedse minister over Volvo Cars

 Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens hebben donderdag een onderhoud gehad met de Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson. De Vlaamse regering overweegt om Volvo Cars een overheidswaarborg toe te kennen voor een lening die de autobouwer wil krijgen van de Europese investeringsbank. Met het onderhoud wilde Peeters de Zweden een stand van zaken geven in het dossier.
 De Zweedse autobouwer met een vestiging in Gent zou een lening van de Europese investeringsbank kunnen krijgen en vraagt hiervoor staatswaarborgen. De Vlaamse regering bekijkt momenteel de vraag van Volvo Cars om twee tot driehonderd miljoen euro garanties te voorzien. De Zweedse regering heeft de gesprekken met de autobouwer voorlopig 'on hold' gezet.
      
Na afloop benadrukten minister-president Peeters en de minister Olofsson dat er geen concurrentie mag zijn tussen landen met vestigingen van dezelfde autobouwer op hun grondgebied. De Vlaamse regering zal opnieuw contact opnemen met de Zweedse regering nadat de vraag van Volvo Cars aan de Vlaamse regering is onderzocht. Beiden pleiten ook voor samenwerking en overleg in Europa, binnen de regels van de Europese staatssteun.
      
Peeters had zelf het initiatief genomen voor het onderhoud met de de Zweedse minister, om zo de Zweden op de hoogte te houden. In dat andere autodossier, rond de overname van GM-dochter Opel, klaagt Peeters er immers over dat Duitsland ons land te veel buiten het beslissingsproces houdt.
Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen