Open Vld verdedigt aan verdubbeling jobkorting

Open Vld-voorzitter Bart Somers en de liberale Vlaamse ministers Dirk Van Mechelen en Patricia Ceysens hebben maandag de verdubbeling van de jobkorting verdedigd. De maatregel kreeg zondagavond in een verkiezingsprogramma op VRT zware tegenwind van Kris Peeters (CD&V) en Frank Vandenbroucke (sp.a).

Peeters zei dat de maatregel 1,4 miljard euro zal kosten, Vandenbroucke vond dat de stijging van de jobkorting wel kon voor de bankbediende, maar niet voor de bankdirecteur.

Voor Open Vld staat het creëren van banen in deze crisistijd voorop. Open Vld wil dat realiseren door een verdubbeling van de jobkorting van 250 of 300 euro. De hoogte van de korting hangt af van het inkomen. Bij een verdere modulering komen meteen de tweeverdieners in het beeld, stelde Somers in een reactie op het voorstel van Frank Vandenbroucke.

Dirk Van Mechelen ontkende dat de verdubbeling van de jobkorting 1,4 miljard euro kost. De liberale maatregel kost slechts 710 miljoen extra, want de huidige korting is decretaal verankerd en zit vervat in de meerjarenbegroting. "Als Kris Peeters over 1,4 miljard spreekt, moet hij eerst de huidige korting afschaffen, wat neerkomt op een belastingverhoging", stelde de liberale viceminister-president.

De verdubbeling van de jobkorting is een onderdeel van het Open Vld-plan om 150.000 extra jobs te creëren, benadrukte Patricia Ceysens. Voorzitter Somers zei dat het verhogen van de activiteitsgraad van 66,5 naar 70 procent de centrale uitdaging is voor de volgende legislatuur. Met de jobkorting wordt wie werkt beloond omdat de werkenden het sociaal systeem dragen. Voorts is de jobkorting een activeringsmaatregel tegen de werkloosheids- en inactiviteitsvallen. De verdubbeling van de jobkorting geeft ook vertrouwen omdat een nieuwe maatregel niet in vraag gesteld wordt. Bovendien is de maatregel eenvoudig en is het een gezinsmaatregel.

Open Vld ontkent dat de niet-actieven door de maatregel in de steek gelaten worden. De partij wil hen in de eerste plaats activeren en wijst erop dat deeltijds werkenden recht hebben op de volle jobkorting. Voor Brussel is er voor Open Vld herfinanciering nodig. Indien dit gerealiseerd is, kan een "Brusselse stadskorting" worden ingevoerd.

Het programma van Open Vld kost 723,1 miljoen euro, inclusief belangrijke terugverdieneffecten, klonk het maandag nog. De verwachte beleidsruimte bedraagt één tot anderhalf miljard euro.

Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen