Groen! wil constructief meewerken aan staatshervorming

BRUSSEL - Groen! is bereid mee te werken aan een staatshervorming indien alle Belgen daar beter van worden. Dat heeft Groen!-voorzitster Vera Dua maandag verklaard na afloop van haar onderhoud met informateur Didier Reynders.
Dua maakte de informateur duidelijk dat klimaat, de strijd tegen de armoede en de asielproblematiek voor de Vlaamse groenen belangrijke thema’s zijn. Toch kwamen ook deze keer institutionele thema’s aan bod. Ook voor Groen! moet er een oplossing komen voor Brussel-Halle-Vilvoorde.

'Dat blijft een steentje in de schoen van het land', zei Dua, die mee wil helpen aan een oplossing voor dit dossier.

Ook wat een staatshervorming betreft willen de groenen zich naar eigen zeggen constructief opstellen. 'Wij willen niet hervormen om te hervormen, maar als er een voorstel komt dat goed is voor alle Belgen en de structuur en werking van de staat verbetert, zijn we bereid met iedereen rond de tafel te zitten', verklaarde Dua.

Zij benadrukte wel dat haar partij zich zeer bescheiden opstelt. Groen! beschikt immers maar over vier zetels in de Kamer. Samen met Ecolo zijn er dat twaalf.

Dossiers koppelen aan de mogelijke steun van de groenen voor een staatshervorming wou Dua niet doen. 'Wij hebben daar slechte ervaringen mee', besloot ze met een verwijzing naar het Sint-Michielsakkoord van 1993, toen Agalev de staatshervorming mee goedkeurde in ruil voor de invoering van de ecotaksen.
Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen