Oorlogsfilm opent Filmfestival Gent

GENT - Merry Christmas, een oorlogsfilm van de Franse regisseur Christian Carion (Une Hirondelle A Fait Le Printemps), opent het 32ste Filmfestival van Gent. Dat vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 22 oktober. De Belgische film ,,Bloedbruiloft'' van regisseur Dominique Deruddere sluit de affiche.
Merry Christmas is een tragikomedie gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een Europese co-productie tussen België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. De regisseur Christian Carion en de producent Christophe Rossignon zullen de vertoning op dinsdag 11 oktober bijwonen. De Belg Walther Vanden Ende zorgde voor de fotografie.

Activisme in de cinema

Gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle over de keuze voor Merry Christmas: ,,De film benadrukt de zinloosheid van oorlog op een tragikomische manier. Dat sluit perfect aan bij de thematiek van het 32ste Filmfestival Gent: activisme in de cinema. Verder speelt muziek een belangrijke rol in de film: door een deuntje op een doedelzak op Kerstavond leggen de strijdende partijen de wapens neer en vieren ze samen een witte kerst''.

Merry Christmas (Joyeux Noël) is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat plaatsvond op kerstavond 1914, op verschillende plaatsen aan het front. Vanaf 14 december is de film te zien in alle Belgische bioscopen.

Bron: belga

De podcasts van De Standaard