Subsidie voor speelfilms Dominique Deruddere en Nic Balthazar

BRUSSEL - De filmprojecten 'Firmin den bokseur' van Dominique Deruddere en 'Ben X' van Nic Balthazar krijgen een productiesteun van respectievelijk 500.000 en 542.000 euro. Dat heeft de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) besloten.
'Firmin den bokseur' wordt een speelfilm rond het door Chris Van den Durpel gecreëerde typetje van de bokser Firmin Crets. Onder de titel 'Ben X' pakt Nic Balthazar de verfilming aan van zijn jeugdroman 'Niets was alles wat hij zei', die ook bekend is in de theaterversie 'Niets'. Het gaat over een jonge puber met autisme die door zijn leeftijdgenoten gepest wordt.

Volgens Peter Boeckaert van productiehuis MMG begint Nic Balthazar in oktober of november met de verfilming van 'Ben X'. Het filmproject heeft net ook 200.000 euro subsidie van het Nederlands Fonds voor de Film toegezegd gekregen. Het is de bedoeling een derde van het budget rond te maken met privéfinanciering (met tax shelter).

Dominique Deruddere draait 'Firmin den bokseur' al vanaf 21 augustus. Hij mikt erop de film volgend jaar tijdens de krokusvakantie in de zalen te kunnen brengen.

Ontwikkelingssteun (voor projecten in een ontwerpstadium) van telkens circa 30.000 euro ging naar de geplande nieuwe lange speelfilms van Fien Troch ('The Unspoken') en Dorothée Van den Berghe ('My Queen Karo').
Bron: belga

De podcasts van De Standaard