Groen! kiest op 10 november nieuwe voorzitter

BRUSSEL - Op een congres in Gent op 10 november kiest Groen! een nieuwe partijvoorzitter. Die nieuwe voorzitter moet Vera Dua opvolgen. Europees parlementslid Bart Staes wordt algemeen getipt als de grootste kanshebber, maar hij heeft zich nog niet officieel als kandidaat gesteld. De kandidaturen voor het voorzitterschap moeten voor vrijdag 21 september 12 uur ingediend worden.

Op het congres van 10 november buigen de Vlaamse groenen zich onder meer over de inhoudelijke koers en toekomstplannen van de partij. Er wordt ook beslist over de samenstelling van het partijbestuur en het arbitragecollege.

Maar de meeste ogen zullen gericht zijn op de nieuwe voorzitter. Officieel is er nog maar één kandidaat: Ludo Dierickx, ex-Agalev-parlementslid en oprichter van het Belgicistische B-Plus. Het is zo goed als zeker dat Europarlementslid Bart Staes een gooi doet naar het voorzitterschap, maar hij houdt zijn kandidatuur nog in beraad.

Ook Vlaams parlementslid Jef Tavernier liet al interesse voor het voorzitterschap doorschemeren, maar ook hij heeft de knoop nog niet doorgehakt. 'Ik ben de dingen nog op een rijtje aan het zetten', zegt Tavernier. Wie het ook wordt, volgens Tavernier moet de toekomstige Groen!-voorzitter aandacht hebben voor 'openheid, betrokkenheid van de basis en diversiteit'.

Vlaams fractieleider Mieke Vogels liet in De Standaard al verstaan dat zij er 'voorlopig niet aan denkt'.

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitster van de partij en kersvers federaal verkozene, doet zeker geen gooi naar het voorzitterschap. Zij wil zich nu vooral concentreren op haar parlementair werk. Zij noemt Bart Staes alvast de 'geknipte kandidaat'. 'Hij is de geschikte persoon om de groei van de partij te bestendigen. We zijn er nu terug op federaal niveau. Het is tijd voor een tweede adem en Staes kan daarvoor zorgen', aldus Van der Straeten.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen