Foto: rr

Groen! stuurt Freya Piryns naar de Senaat

Dankzij een truukje met ,,gemeenschapssenator’ Vera Dua, stuurt Groen! Freya Piryns naar de Senaat.
Groen! heeft zondag niet enkel een senaatszetel gewonnen. De partij bleek ook sterk genoeg om recht te hebben op een gemeenschapssenator.

Die senator, die uit de fractie in het Vlaams parlement wordt gekozen, is gisteren door het partijbestuur aangeduid. De keuze viel, strategisch, op voorzitter Vera Dua.

Want dat blijft niet zonder gevolgen. Dua werd zondag immers ook rechtstreeks gekozen als senator. Die functie neemt ze nu natuurlijk niet op. In haar plaats komt dan de eerste opvolgster, en dat is Freya Piryns. Meteen slaagt de partij er in om ook deze kandidate, van wie de partij veel verwacht, een nationaal mandaat te geven.

Voor oud-voorzitter Dirk Holemans is dit truukje minder goed nieuws. Vera Dua blijft als gemeenschapssenator immers ook lid van het Vlaams Parlement. Haar opvolger daar was Holemans.

De groene fractie in het Vlaams Parlement moet vandaag nog wel de keuze voor gemeenschapssenator Dua bekrachtigen.

Er is nog meer nieuws rond de voorzitter. Zij geeft eind dit jaar de voorzittershamer door. Dat heeft niets met de kiesuitslag te maken, wel met de partijstatuten.

‘We zijn tevreden met het resultaat’, reageerde men gisteren op het hoofdkwartier van Groen! De partij haalt vier kamerzetels en één rechtstreeks verkozen senator. ‘Het had altijd wat meer mogen zijn’, zegt woordvoerster Sylvie Fabré. ‘Maar zoals Mieke Vogels heeft opgemerkt, de vijver is in Vlaanderen niet zo groot als in Wallonië (waar Ecolo van vier naar acht gekozenen springt, red.).’

Had Groen! het klimaatthema ook de laatste weken van de campagne onder de aandacht moeten blijven? Is in Vlaanderen het draagvlak voor het milieuthema te klein? Hebben de groenen zich laten verblinden door de peilingen? Het zijn vragen die de partij pas de komende dagen en weken onder de loep neemt.

En net als de socialisten krijgen ook de ecologisten eind dit jaar dus een nieuwe voorzitter. Dat heeft niets met de verkiezingen te maken, maar met de statuten van de partij. Die schrijven voor dat de partijvoorzitter zes maanden na de federale verkiezingen de fakkel doorgeeft. Groen! kiest op een speciaal congres in november of december dus een opvolger voor Vera Dua.

De tweede op de senaatslijst van Groen!, Peter Tom Jones, reageerde gisteren ontgoocheld op de verkiezingsuitslag.

‘De kiezer heeft altijd gelijk, zegt men. Flauwekul. Dit is vooral een overwinning voor de antipolitiek, de navelstaarderij.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen