Sites 'voorspellen' naar eigen zeggen medische toekomst

Professor waarschuwt voor valse online DNA-tests

BRUSSEL - Amerikaanse internetbedrijfjes hebben blijkbaar een gat in de markt gevonden door het verkopen van doe-het-zelf-DNA-testen en van vaderschapstesten zonder medeweten van de moeder. De Leuvense specialist in menselijke erfelijkheid professor Jean-Jacques Cassiman pleit voor een wettelijk verbod op de verkoop van zulke testen.
Mensen die willen uitvlooien of ze kans lopen op bijvoorbeeld een hartaandoening, osteoporose (botontkalking) of zelfs kanker, zouden hun medische toekomst kunnen laten voorspellen. Dat beloven alvast verschillende Amerikaanse bedrijven. Op hun internetsites bieden ze genteresseerden de mogelijkheid om een pakket aan te vragen waarmee ze thuis een DNA-staal kunnen nemen via een uitstrijkje aan de binnenzijde van de wang. Dat moet je vervolgens samen met een vragenlijst over eet- en leefgewoonten naar het labo van het bedrijf sturen en enkele weken later valt een persoonlijk rapport en een gepeperde rekening van minimum 400 euro in de bus.

,,Ik raad het iedereen ten stelligste af'', reageert genetica-specialist Jean-Jacques Cassiman. ,,Het DNA-onderzoek is nog niet zo ver gevorderd dat we dit soort van aandoeningen met zekerheid kunnen voorspellen. Slechts een paar ziektebeelden kunnen we uit het DNA aflezen. Die testen zijn dus waardeloos. DNA-onderzoek moet altijd onder deskundige medische begeleiding gebeuren''.

Ook wie twijfelt over het vaderschap van zijn kind(eren) kan bij de internetbedrijven terecht voor uitsluitsel. ,,Het gebeurt achter de rug van de moeder om, wat een schending van de privacy is. Onze wetgeving verbiedt dat niet zo uitdrukkelijk. Die achterpoort bestaat nog steeds en daar spelen die bedrijfjes op in.''

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen