Van Themsche is toerekeningsvatbaar

BRUSSEL - Hans Van Themsche was wel degelijk toerekeningsvatbaar toen hij op 11 mei in de Antwerpse binnenstad peuter Luna en haar Malinese oppas Oulemata doodschoot en de Turkse vrouw Songul Koç zwaar verwondde. Dat is de conclusie van het college van psychiaters dat hem onderzocht.
In het psychiatrisch rapport is volgens de krant De Morgen sprake van bepaalde psychopatische kenmerken bij Van Themsche. Maar volgens de psychiaters is hij absoluut geen geesteszieke en zijn er lang niet genoeg kenmerken om het te moeten, of zelfs te kunnen, behandelen. Tenzij het moraliteitsonderzoek onverwacht nog een nieuwe wending geeft aan het onderzoek, kan Van Themsche een assisenproces niet ontlopen.

Van Themsche was zich volledig bewust van zijn daden, luidt het voorts. Uit het feitenonderzoek en de ondervragingen bleek dat hij de bedoeling had om een bloedbad aan te richten en doelbewust op zoek ging naar slachtoffers van vreemde origine. De kiemen van zijn racisme zouden liggen in een incident op de middelbare school, waarbij Van Themsche gepest en opgesloten werd door allochtonen.

Naast de kleine psychopatische kenmerken stelden de psychiaters bij Van Themsche een behoorlijk narcistische persoonlijkheidsstructuur vast. Die weerspiegelt in de zelfmoordactie die hij voor ogen had. Hij wilde niet alleen zoveel slachtoffers maken, maar wilde zelf al vechtend sterven. Dat hij het bloedbad zou overleven stond niet in het scenario.
Bron: BELGA

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen