Foto: BELGA

Topman katholiek onderwijs eist meer geld

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, eist meer geld van Vlaanderen om scholen te bouwen in gemeenten waar onvoldoende plaats is voor alle leerlingen.

Om het capaciteitsprobleem in de basisscholen op te lossen, kunnen die via een versnelde procedure subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid. Maar uit gegevens van het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat tussen 2010 en 2014 slechts 37 procent van die middelen gaat naar het vrij basisonderwijs, dat nochtans een marktaandeel heeft van 62 procent.

De katholieke scholen moeten zelf namelijk 30 procent van de bouwkosten ophoesten. Ook de gemeentescholen moeten 30 procent bijpassen, maar zij kunnen terugvallen op de steun van het lokale bestuur. En het gemeenschapsonderwijs krijgt de volle 100 procent subsidies.

‘We stellen het aandeel dat de schoolbesturen zelf moeten betalen in de bouwkosten ter discussie’, aldus Lieven Boeve. ‘We willen vertrekken vanuit dezelfde uitgangssituatie als de andere onderwijsverstrekkers, zodat elk kind een plaats heeft in een school van zijn of haar keuze.’

Bron: belga
In het nieuws